Veel gestelde vragen Subsidies

Bekijk hier een overzicht van vaak gestelde vragen

Subsidie aanvragen

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

U kunt als burger of organisatie online subsidie aanvragen. Subsidie aanvragen kan voor activiteiten binnen de gemeente Roosendaal. Deze activiteiten dragen bij aan één van de beleidsdoelen, zoals leren & ontwikkelen, werken & ondernemen, wonen & verblijven, zorgen & stimuleren. Denk hierbij ook aan veiligheid, leefbaarheid en de sociale samenhang. Let op: lees altijd alle informatie en de subsidieregeling goed door voordat u subsidie aanvraagt. Hiermee voorkomt u dat uw subsidieaanvraag om formele redenen niet in behandeling kan worden genomen.

Op de website https://www.roosendaal.nl/subsidie-aanvragen ziet u alle subsidieregelingen. Bekijk vóór u een subsidie aanvraagt welke subsidieregeling het beste aansluit bij uw activiteit(en). En of de subsidie nog aangevraagd kan worden.

De standaard aanvraagtermijn voor jaarlijkse subsidies is van 1 juli tot en met 30 september, in het jaar voordat de subsidie start. Sommige subsidieregelingen hebben een aparte, eigen aanvraagtermijn. Deze aanvraagtermijn staat dan in de subsidieregeling beschreven. Als de aanvraagtermijn voorbij is kunt u geen subsidie meer aanvragen.

Een subsidieaanvraag regelt u online via www.roosendaal.nl/subsidies. Alle informatie moet volledig worden ingevuld. Om subsidie aan te kunnen vragen heeft u als organisatie eHerkenning niveau 2 nodig. Als burger kunt u inloggen met DigiD. 

• Stichtingen, verenigingen en bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning 

• Burgers kunnen inloggen met DigiD

Met uw eHerkenning account of DigiD inloggegevens kunt u inloggen op roosendaal.nl/subsidie-aanvragen om uw subsidieaanvraag in te dienen. U kunt ook het dossier van een lopende subsidie inzien en documenten uploaden via mijn-subsidieaanvraag.

Voor de meeste subsidieregelingen wordt bij de subsidieaanvraag een activiteitenplan en een begroting gevraagd. U moet deze documenten zelf opstellen en daarna uploaden bij uw subsidieaanvraag. 

• Voor het activiteitenplan is geen standaard format beschikbaar. U kunt dit plan maken door uw aanbod te beschrijven op basis van de in de subsidieregeling beschreven activiteiten en verwachte resultaten. 

• De begroting moet door organisaties in het verplichte format activiteitenbegroting en verantwoording ingediend worden. Dit format voor begroting en verantwoording wordt na toekenning van de subsidie ook voor de jaarlijkse rapportages en de eindverantwoording na afloop van de subsidieperiode gebruikt. 

Verder op deze pagina leest u onder 'Format activiteitenbegroting' meer over het invullen van de activiteitenbegroting.

Waar staan de subsidieregelingen?

Op de website https://www.roosendaal.nl/subsidie-aanvragen staan de subsidieregelingen van de gemeente. De subsidieregelingen zijn per beleidsveld gegroepeerd. Er zijn bijvoorbeeld subsidieregelingen voor jeugd, milieu, onderwijs, sport, welzijn en zorg. Deze subsidies kunnen meestal alleen door organisaties aangevraagd worden. Er zijn ook subsidieregelingen voor bijvoorbeeld AED’s en inbraakpreventie. Deze subsidies kunnen ook door burgers aangevraagd worden. Bekijk vóór u een subsidie aanvraagt welke subsidieregeling het beste aansluit bij uw activiteit(en). Lees alle informatie en de subsidieregeling goed door en kijk of de subsidie nog aangevraagd kan worden.

De standaard aanvraagtermijn voor jaarlijkse subsidies is van 1 juli tot en met 30 september, in het jaar voordat de subsidie start. Sommige subsidieregelingen hebben een aparte, eigen aanvraagtermijn. Deze aanvraagtermijn staat dan in de subsidieregeling beschreven. Als de aanvraagtermijn voorbij is kunt u geen subsidie meer aanvragen.

Een subsidieaanvraag regelt u online via www.roosendaal.nl/subsidies. Alle informatie moet volledig worden ingevuld. Om subsidie aan te kunnen vragen heeft u als organisatie eHerkenning niveau 2 nodig. Als burger kunt u inloggen met DigiD. 

• Stichtingen, verenigingen en bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning 

• Burgers kunnen inloggen met DigiD 

Met uw eHerkenning account of DigiD inloggegevens kunt u inloggen op roosendaal.nl/subsidie-aanvragen om uw subsidieaanvraag in te dienen. U kunt ook het dossier van een lopende subsidie inzien en documenten uploaden via mijn-subsidieaanvraag.

Gemeente Roosendaal heeft diverse regelingen en subsidies op het gebied van duurzaamheid, wonen of monumenten. 

Op https://www.roosendaal.nl/overige-subsidies leest u hier meer over.

Kan ik subsidie of hulp voor een goed idee vragen?

Heeft u een goed idee om bijvoorbeeld de leefbaarheid in uw wijk te vergroten? Of wilt u een initiatief starten? De Verbinders van de gemeente Roosendaal staan voor u klaar en helpen u verder. Lees er alles over op https://www.roosendaal.nl/de-verbinders-van-de-gemeente-roosendaal

eHerkenning

eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Met eHerkenning kan uw organisatie zich online identificeren. Met behulp van eHerkenning ‘niveau 2’ kunt u eenvoudig subsidie aanvragen bij de gemeente Roosendaal.

Meld u aan via www.eherkenning.nl en kies voor eHerkenning niveau 2. Na het invullen van alle gegevens en het uploaden van de gevraagde documenten, krijgt u een bevestiging per e-mail dat uw aanvraag is ontvangen. 

Let op: het kan na de aanvraag van uw eHerkenning account meerdere werkdagen duren voordat uw eHerkenning actief is. Vraag uw eHerkenning account daarom tijdig aan. 

Met de gekozen inloggegevens kunt u inloggen op roosendaal.nl/subsidieaanvragen om uw subsidieaanvraag in te dienen. Met uw eHerkenning account of DigiD inloggegevens kunt u inloggen op om uw subsidieaanvraag in te dienen. U kunt ook het dossier van een lopende subsidie inzien en documenten uploaden via mijn-subsidieaanvraag.

Als uw eHerkenning account is verlopen, moet u deze opnieuw aanvragen. Dat doet u op de website van eHerkenning.

Hulp bij mijn subsidieaanvraag

Vraagt u dit jaar voor het eerst subsidie aan? We denken graag mee en geven u tips voor een goede aanvraag. Heeft u een vraag over uw toegekende subsidie, de gevraagde rapportage of verantwoording? Het Subsidieteam wijst u de weg en kan helpen bij alle vragen.

Het Subsidieteam, staat voor u klaar! Mail uw vraag naar subsidies@roosendaal.nl of bel naar 0165 - 579 111 en vraag naar de ondersteuners van het Subsidieteam.

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter via het contactformulier subsidies of dien een terugbelverzoek in via het terugbelformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 5 werkdagen contact met u op.

Informatie over het subsidieproces

De gemeente Roosendaal wil sturen op het gewenste resultaat van gesubsidieerde activiteiten. Dit doet de gemeente door vooraf aan te geven welke maatschappelijke effecten zij met de subsidie wil bereiken. Dit staat beschreven in open en transparante subsidieregelingen.

De organisatie formuleert een aanbod op de in de subsidieregeling beschreven behoefte of wens. Dat doen ze met hun subsidieaanvraag. Alle subsidieaanvragen worden beoordeeld en de subsidie wordt wel of niet toegekend. Hoe de beoordeling en toekenning of afwijzing gaat staat in de subsidieregeling beschreven. 

Meer informatie leest u bij de eerste vraag op deze pagina.

Alle subsidieaanvragen worden beoordeeld en de subsidie wordt daarna wel of niet toegekend. Hoe de beoordeling van de aanvraag gaat en wanneer de subsidie wordt toegekend of afgewezen verschilt per subsidieregeling. Dit staat daarom in elke subsidieregeling apart beschreven.

Als uw subsidieaanvraag is beoordeeld ontvangt u het besluit van het college. Dat kan een positief besluit zijn; u krijgt subsidie. Het kan ook een afwijzend besluit zijn; dan krijgt u geen subsidie.

Als het college besluit u subsidie te geven ontvangt u een subsidiebeschikking. In deze beschikking is beschreven hoeveel subsidie u krijgt en voor welke periode. Als er sprake is van activiteiten, verwachte resultaten en meetbare prestaties, dan zijn deze ook beschreven.

In de beschikking staat ook beschreven wat we tijdens de subsidieperiode van u verwachten. Dus of en hoe u tussentijdse rapportages moet indienen. En welke documenten we verwachten bij de verantwoording, als de subsidie is afgelopen.

Voor grote subsidiebedragen gelden aanvullende voorwaarden. Deze staan in de subsidiebeschikking benoemd. Bij de verantwoording van grote subsidies wordt gevraagd om een controleverklaring van de accountant. Let op: dit is niet gelijk aan de controle op de jaarrekening. 

In het controleprotocol staat beschreven waar de controleverklaring van de accountant aan moet voldoen. We adviseren u het controleprotocol tijdig met uw accountant te delen.

Format activiteitenbegroting

Bij uw subsidieaanvraag is het noodzakelijk dat u inzichtelijk maakt hoeveel een activiteit kost, hiervoor gebruikt u het verplichte* Format activiteitenbegroting inclusief verantwoording. Een begroting die niet in het verplichte format is aangeleverd kan niet geaccepteerd worden. 

* Voor sommige subsidieregelingen geldt een ander format voor de begroting; dit staat in de subsidieregeling vermeld. Voor subsidies voor bijvoorbeeld AED’s, inbraakpreventie en OZB compensatie geldt het verplichte begrotingsformat niet, omdat hiervoor facturen en andere documenten gevraagd worden.

U kunt het format downloaden via https://roosendaal.nl/downloadactiviteitenbegroting. Het format activiteitenbegroting inclusief verantwoording wordt direct als Excel document gedownload. U kunt dit op uw eigen computer opslaan, invullen en uploaden bij uw subsidieaanvraag als begroting. 

Vul het verplichte format activiteitenbegroting in 

Het document bevat meerdere tabbladen. Hier leest u een beknopte omschrijving voor elk tabblad. 

• Tabblad ‘Algemene gegevens’: hier vult u de organisatie- en contactgegevens in. 

• Tabblad ‘Lees mij’: hier leest u hoe u de begroting moet invullen en welke soorten kosten u kunt opnemen. 

• Tabblad ‘jaar 1’, ‘jaar 2’, ‘jaar 3’, ‘jaar 4’: elk tabblad staat voor 1 jaar, vul alle gele velden voor zover deze van toepassing zijn. 

• Tabblad ‘Totaal’: de ingevulde kosten en opbrengsten van de verschillende jaren worden hier samengebracht. U kunt geen wijzigingen aanbrengen in dit tabblad.

Bij uw jaarrapportage en subsidieverantwoording aan het einde van de subsidieperiode vult u het ingediende format activiteitenbegroting verder aan. Hiervoor vult u de kolom ‘werkelijke kosten’ per tabblad, per subsidiejaar in. 

Verschillen tussen de begroting en werkelijke kosten dienen op activiteiten niveau te worden verklaard. De verklaringen neemt u op in het financieel jaarverslag.

Wat is het subsidiebeleid?

Als gemeente vinden we het belangrijk met subsidiegeld doelen en resultaten te behalen. We vinden het ook belangrijk dat iedereen subsidie kan aanvragen. En dat vooraf helder is wat we precies vragen en welke effecten we willen bereiken. Dit alles staat beschreven in het Subsidiebeleid 'Open en transparant'.

Wilt u meer weten? Bekijk het subsidiebeleid van de gemeente Roosendaal: “Open en transparant subsidiëren”. Hierin staat hoe ons subsidiebeleid tot stand is gekomen. Ook leest u hier welke waarden wij als gemeente belangrijk vinden, zoals het doelgericht inzetten van de subsidie en open en transparante subsidieregelingen.

Om subsidie te kunnen verstrekken is een door de raad vastgestelde verordening nodig. De Algemene Subsidieverordening (ASV) van de gemeente Roosendaal is op 17 april 2013 vastgesteld.

In de ASV staan op hoofdlijnen de procedures omschreven voor subsidieverlening. Hierin staan de regels beschreven voor het aanvragen, verlenen en vaststellen van een subsidie. De regels gelden voor de aanvragers en voor de gemeente. 

Bekijk de Algemene Subsidieverordening Roosendaal op overheid.nl.

Informatie en contact

Wilt u op de hoogte blijven van over subsidies? Schrijf u in voor de nieuwsbrief via subsidies nieuwsbrief. De nieuwsbrieven worden alleen verzonden als er belangrijke informatie is. Bijvoorbeeld als er weer subsidie aangevraagd kan worden. Of als er nieuwe subsidieregelingen zijn.

U leest eerdere nieuwsbrieven terug via het archief nieuwsbrieven subsidie. Wilt u geen nieuwsbrief meer missen, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief via subsidies nieuwsbrief. U ontvangt nieuwe nieuwsbrieven over subsidies dan meteen in uw mailbox.

Hulp bij mijn subsidieaanvraag

Vraagt u dit jaar voor het eerst subsidie aan? We denken graag mee en geven u tips voor een goede aanvraag. Heeft u een vraag over uw toegekende subsidie, de gevraagde rapportage of verantwoording? Het Subsidieteam wijst u de weg en kan helpen bij alle vragen.

Het Subsidieteam, staat voor u klaar! Mail uw vraag naar subsidies@roosendaal.nl of bel naar 0165 - 579 111 en vraag naar de ondersteuners van het Subsidieteam.

Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter via het contactformulier subsidies of dien een terugbelverzoek in via het terugbelformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 5 werkdagen contact met u op