De Week van ons Water

week van ons water
9 mei 2017
Jong en oud in Nederland kan van 12 tot en met 21 mei 2017 meedoen aan de Week van ons water. Een week die in het teken staat van water in en om het huis. Met een breed scala aan activiteiten kunnen kinderen en volwassenen meer te weten komen over het belang van water, werken aan water en vooral over hun eigen rol bij water in de omgeving. Ook in Roosendaal vieren wij de week van ons water met diverse activiteiten op 13, 15 en 17 mei.

Van wateroverlast tot hittestress

Wateroverlast, droogte, hittestress. Begrippen die tegenwoordig veel te horen zijn en die het gevolg zijn van klimaatverandering. De overheid, waterschappen en andere organisaties werken dagelijks aan het tegengaan van die gevolgen.

Watervriendelijke tuin

Het is duidelijk dat ook de hulp en inzet van onze inwoners hieraan bij kan dragen. Bezoekers en deelnemers aan de activiteiten in de Week van ons Water in Roosendaal leren en ervaren hoe zij een watervriendelijke tuin in kunnen richten. In een watervriendelijke tuin krijgt regenwater de kans in de bodem te zakken en wordt overbelasting van het riool tegengegaan. En, in droge tijden zorgen groene tuinen en waterpartijen ook voor verkoeling.

Opening Week van ons water (13 mei om 11.00 uur)

De start van de Week van ons Water vindt plaats in Wouw. Om 11.00 uur openen wethouder Saskia Schenk en Lodewijk Hoekstra (bekende tuinman van RTL met zijn nieuwe tuinprogramma Groene Handen (elke zondag 17.30) een watervriendelijke Levende Tuin aan de Donkenweg 7. De tuin is ontworpen door de hoveniers van de ‘Wouwse Tuinen’. Alles in deze tuin staat in het teken van duurzame materialen, waterberging en biodiversiteit.

Watermarkt (13 mei van 11.00 tot 15.00 uur)

Op de Nieuwe Markt in Roosendaal wordt op 13 mei een speciale Watermarkt ingericht waar tal van wateractiviteiten plaats vinden. Deze infomarkt is te bezoeken van 11.00 uur tot 15.00 uur. Rond 13.00 uur zijn Lodewijk Hoekstra en Saskia Schenk op de Watermarkt. Zij dagen kinderen uit om een nagebootste heftige regenbui te trotseren. Dit om de kinderen te laten beseffen wat een heftige regenbui die door de klimaatveranderingen vaker in de zomermaanden kunnen optreden kan betekenen.
Tijdens de Watermarkt geven hoveniers uitleg en advies hoe je een tuin waterbestendig kan maken door bijvoorbeeld te ‘ontstenen’ en te vergroenen. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Zo is er een Virtual Reality Game, een waterbaan o.l.v. de scouting en kunnen kinderen meewerken aan de langste digitale watertekening. Ook kunnen de kinderen aan de slag met het ontwerpen van een groen tuintje. Er zijn leuke prijsjes te winnen. Allemaal activiteiten om kinderen bewust te maken wat hun rol kan zijn bij water in hun leefomgeving. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Film ‘De Storm’ (15 mei om 19.30)

In de C-Cinema aan de Brugstraat 48 te Roosendaal wordt de Nederlandse dramafilm ‘De Storm’ vertoond. Deze film, die zich grotendeels afspeelt tijdens de watersnoodramp in 1953, geeft aan welke fatale gevolgen een overstroming kan hebben. Kaartjes zijn gratis verkrijgbaar via www.roosendaal.nl/onswater.

Professor Waterwijs (17 mei van 14.00 tot 16.30 uur)

Voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar wordt op 17 mei a.s. bij de Kinderboerderij Minnebeek aan de Willem Dreesweg in samenwerking met het Milieu Educatief Centrum (MEC) een Kinderfestival georganiseerd. Een dag vol waterverrassingen om de kinderen bewust te maken over het belang van water en het milieu. Deelname is gratis; aantal deelnemers is beperkt dus snel aanmelden via www.mecroosendaal.nl.
Voor meer informatie over alle wateractiviteiten en programma in Roosendaal verwijzen wij u graag naar www.facebook.com/gemeente.roosendaal