Plan voor Wieler Experience verder uitgewerkt

impressie Wieler Experience
7 maart 2017
De plannen om van de voormalige atletiekbaan op Sportpark Red Band een ‘Wieler Experience’ te maken, beginnen concreter vormen te krijgen. Wethouder Toine Theunis en wielervereniging ‘De Kaaimannen’ presenteerden hun gezamenlijk uitgewerkte plannen dinsdagavond 7 maart aan geïnteresseerden en belanghebbenden.

Aanleiding

In juni 2016 deed de gemeente via CityChallenges.nl een oproep om met ideeën en plannen te komen voor een nieuwe bestemming voor de voormalige atletiekbaan op Sportpark Red Band. Dat sportpark werd niet meer gebruikt na het vertrek van atletiekvereniging THOR. De gemeente zocht naar een nieuwe bestemming van het sportpark.  Er werd een wedstrijd uitgeschreven, waarop 52 inzendingen binnenkwamen. Het winnende idee kwam van wielervereniging ‘De Kaaimannen’. Zij stelden de gemeente voor om verschillende wieleractiviteiten bij elkaar te brengen en Sportpark Red Band om te vormen tot een ‘Wieler Experience’.

Coproductie

De plannen werden gezamenlijk verder uitgewerkt en uitgebreid. In deze coproductie ontstond het idee om een naastgelegen braakliggend stuk gemeentegrond ook in het ontwerp te betrekken. Het doel is om te komen tot realisatie van een complex waar meerdere sporten beoefend kunnen worden.
Het conceptplan kent nu:

  • Een geasfalteerde wielerbaan, in de vorm van een -8- met een lengte van 1 kilometer;
  • Een MTB trail, met diverse hellingen en bochten, ook van circa 1 kilometer lengte;
  • Een pumptrack. Een geasfalteerde smalle oefenbaan met bochten, hellinkjes.
    Speciaal geschikt om te trainen en de crossfiets (BMX) , mountainbike te leren beheersen.

Bekijk het filmpje met de impressie van de Wieler Experience

Het is de bedoeling dat op de ‘Wieler Experience’ allerlei soorten sporten beoefend worden, waarbij ‘wielen’ een rol spelen. Denk daarbij aan niet alleen aan wielrennen, mountainbiken. BMX, maar ook aan skaten en skeeleren. Er hoeven geen grondaankopen gedaan te worden voor de realisatie van de Wieler Experience. De totale kosten voor de aanleg worden geraamd op € 850.000,-

Veilig sporten

Wethouder Toine Theunis: “Met alle wielerfaciliteiten op één plek bij elkaar, bieden we onze jeugd een plek om verschillende fietssporten beoefenen. Ze hoeven niet langer te trainen op de openbare weg. We onderzoeken momenteel de haalbaarheid van de ‘Wieler Experience’. Een belangrijke voorwaarde is dat verenigingen blijven meedenken én meewerken om de plannen tot een succes te maken. Een coproductie dus, waarbij gemeente en wielerverenigingen samen optrekken”.