Bijstandsfraude
Algemeen
Alleen als u recht heeft op een uitkering, mag u dit geld krijgen. Houdt iemand zich niet aan de regels? En krijgt iemand daardoor onterecht een uitkering? Dat heet fraude. Iedereen kan fraude melden. Dat mag ook anoniem. Lees hier wat wij doen om fraude te voorkomen. En hoe u fraude bij ons meldt.
Wat u moet weten
Wat is fraude?
Geeft iemand ons met opzet verkeerde informatie? Of geeft iemand ons met opzet geen informatie om een uitkering te krijgen of te houden? Dat heet fraude.
Voorbeelden van fraude zijn:
- U laat ons niet weten dat u (extra) inkomsten heeft, bijvoorbeeld omdat u (zwart) werkt.
- U laat ons niet weten dat u vermogen heeft. Dat kan ook geld in het buitenland zijn.
- U schrijft zich in op een adres, maar u woont daar niet.
- U woont samen, maar u geeft dit niet aan ons door.
Geef het altijd door als uw situatie verandert
Dat bent u verplicht als u een uitkering krijgt. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, extra klusjes doet (voor geld) of dure spullen heeft. Doet u dat niet? Dan pleegt u fraude. Ook als u dat niet bewust doet. Zorg dus altijd dat u goed weet wat uw rechten en plichten zijn!
Voorkom een boete
Als u fraude pleegt, dan krijgt u een boete. Soms doen wij ook aangifte bij justitie. Dat voorkomen we natuurlijk graag.
Wat u moet doen
U wilt fraude melden
Denkt u dat iemand fraude pleegt? Dan kunt u deze fraude anoniem melden bij het Werkplein Hart van West Brabant. Wilt u liever iemand persoonlijk spreken? Bel dan met 076 – 750 3500 en vraag naar een medewerker fraudepreventie.
Het Werkplein behandelt uw melding vertrouwelijk
Krijgt het Werkplein concrete informatie? Dan starten zij een onderzoek. Zij delen verder geen informatie over dit onderzoek.
Meer weten?
Bel ons dan via 0165 579 111. We helpen u graag.