Geluidsanering

Algemeen

De gemeente helpt eigenaren van huizen waar het verkeersgeluid boven een bepaald niveau komt. In sommige gevallen hebben zij recht op geluidswerende gevelmaatregelen om geluidshinder te verminderen.

Waarom geluidsisolatie?

Sommige woningen krijgen veel geluid van buiten binnen. Daarom stelt de overheid subsidie beschikbaar om het geluid in huis te verminderen. Het doel is dat het geluidsniveau in uw woning voldoet aan de wettelijke norm.

De norm is maximaal 43 decibel (dB) in een woon- of slaapkamer of in een grote keuken (groter dan 11 m2). Dit zijn de zogenoemde geluidgevoelige ruimtes. Als het geluid in een van deze ruimtes hoger is dan 43 dB, dan worden maatregelen genomen om het niveau te verlagen naar 38 dB.

Het kan zijn dat uw woning al voldoet aan deze norm, bijvoorbeeld door dubbel glas of dakisolatie. In dat geval komt uw woning niet in aanmerking voor extra maatregelen.

Welke woningen komen in aanmerking?

Of uw woning maatregelen krijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De ligging van de geluidgevoelige ruimtes ten opzichte van de weg.
  • De grootte van deze ruimtes.
  • Hoeveel geluid via de gevel binnenkomt.
  • De verhouding tussen glasoppervlak en muren.
  • Hoe goed kieren zijn afgesloten.

Een bouwkundig onderzoek bepaalt of uw woning extra isolatie nodig heeft. Een extern bouwkundig bureau onderzoekt of uw woning in aanmerking komt voor geluidsisolatie. Zij maken een afspraak met u om uw woning te bekijken en meten onder andere de gevels en ramen op. Daarna berekenen ze hoeveel geluid uw woning binnenkomt.

Als blijkt dat uw woning onvoldoende geïsoleerd is, betaalt de gemeente de extra isolatie. Denk hierbij aan:

  • Geluidwerend dubbel glas
  • Geluidwerende ventilatie
  • Extra isolatie van het dak

Als uw woning al voldoende geïsoleerd is, ontvangt u daarover een brief.

Kosten

Het onderzoek naar mogelijke maatregelen en de uitvoering ervan zijn gratis, zolang het om voorgeschreven maatregelen gaat. Kosten voor werk door achterstallig onderhoud of extra voorzieningen buiten het project worden niet vergoed.

U accepteert het volledige geluidspakket of niet; een gedeeltelijke keuze is niet mogelijk.

Aanmelden

U kunt zich via deze link aanmelden.

Proces

Alle aanmeldingen worden verzameld. Daarna onderzoekt een bouwkundig adviseur of uw woning in aanmerking komt. Als u akkoord bent, worden de werkzaamheden uitgevoerd door een aannemer die de gemeente selecteert.

Het hele traject kan tot twee jaar duren. Tussen uw aanmelding en de uitvoering van de maatregelen kan dus enige tijd zitten.

Meer informatie of vragen?

Kijk voor meer informatie op: Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG): aanpak geluidoverlast woningen en Lokale sanering

Voor vragen kunt u contact opnemen met duurzaamheid@roosendaal.nl