Nieuwe kazerne commando's in zuiden Roosendaal

De beoogde locatie voor de nieuwe kazerne van het Korps Commandotroepen (KCT) is bekend. De nu nog verspreide voorzieningen van deze special forces moeten samenkomen in één duurzame kazerne aan de Antwerpseweg in Roosendaal, ten oosten van het dorp Nispen. De komende tijd wordt onderzocht of die locatie inderdaad geschikt is.

Meer informatie leest u in het persbericht.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden over de nieuwe kazerne.

Nut en noodzaak

Er is behoefte aan een kazerne met alle voorzieningen op één locatie, die aantrekkelijk is om in te werken en wonen en duurzaam en betaalbaar is. De kazernes in Roosendaal en Rucphen sluiten niet aan bij deze behoefte. Een deel van de gebouwen is sterk verouderd, niet duurzaam en biedt te weinig ruimte voor de werkzaamheden van het KCT. 

Het bestuurlijk akkoord laat zien dat we als Defensie, de gemeenten Roosendaal en Rucphen en de provincie Noord-Brabant van begin tot eind samen werken aan de nieuwe locatie van de kazerne. Zodat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met wensen en zorgen. In het bestuurlijk akkoord staan afspraken over de voorlopige voorkeurslocatie en waar alle partijen verantwoordelijk voor zijn. 

De locatie aan de Antwerpseweg in Roosendaal, ten oosten van het dorp Nispen scoort het beste op ruim 50 criteria op het gebied van natuur, bodem en water, mobiliteit, duurzame energie, defensiegebruik en ruimtegebruik. 

Proces

Op 14 juli 2022 is een bestuurlijk voornemen getekend, waarin de gemeenten Roosendaal en Rucphen, de provincie Noord-Brabant en Defensie een zoektocht zijn gestart naar een nieuwe locatie voor het KCT. Daarna zijn in gezamenlijkheid verschillende locaties in de regio onderzocht voor een nieuwe kazerne. Uit het onderzoek komt de locatie aan de Antwerpseweg in Roosendaal, ten oosten van het dorp Nispen, naar voren als de beste keuze. Op 17 april 2024 is door alle partijen een bestuurlijk akkoord getekend waarin deze locatie als beoogde locatie voor de nieuwe kazerne is vastgelegd. De afspraak is ook om de geschiktheid van deze locatie verder te onderzoeken met inbreng vanuit de regio. Hiervoor start op 19 april 2024 de zogenoemde ruimtelijke procedure om te komen tot een projectbesluit.

Om te komen tot een definitieve keuze voor de nieuwe locatie van het KCT doorloopt Defensie de projectprocedure van de Omgevingswet. Deze bestaat uit 5 stappen, waarbij voor het project KCT geldt dat de stappen 1 en 2 tegelijkertijd plaatsvinden:
1. Kennisgeving voornemen projectbesluit (april 2024)
2. Kennisgeving participatie (april 2024)
3. Verkenning (vanaf april 2024)
4. Voorkeursbeslissing (najaar 2025)
5. Projectbesluit (zomer 2026)
Het is de bedoeling om in 2026 een definitief besluit te nemen over de voorkeurslocatie in Roosendaal. Naar verwachting wordt de kazerne in 2036 opgeleverd. 

Het betekent dat deze locatie de voorkeur heeft van zowel Defensie als de gemeenten Roosendaal en Rucphen, de provincie Noord-Brabant en het Rijksvastgoedbedrijf. Als het projectbesluit over 2 jaar is genomen, wordt de locatie definitief vastgesteld. 

Defensie gaat de komende tijd in gesprek met de omgeving over het inpassen van de kazerne in de omgeving, het ontwerp van de kazerne en het ontsluiten van de kazerne op het lokale en regionale wegennet. Daarnaast wordt de mate van overlast en impact op de omgeving onderzocht tijdens de zogenoemde m.e.r.-procedure. Binnen deze procedure wordt als eerste in een zogenoemde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) de gewenste inhoud en diepgang van de uit te voeren milieueffectrapportage (mer) beschreven. U kunt hierover meedenken door bijvoorbeeld te reageren op de kennisgeving voornemen projectbesluit of het concept-NRD.

Naar verwachting in 2026. 

Onderzoek naar voorlopige voorkeurslocatie

De historische banden met de regio zijn nauw en de betekenis van de commando’s voor de samenleving is groot. Dit is van grote meerwaarde voor zowel Defensie als de regio. Daarom is samen besloten in dezelfde regio te zoeken naar een geschikte locatie. Door in de regio te blijven hoeft het oefenterrein en bijbehorende tentenkampen in Rucphen niet te worden verplaatst. 
 

Defensie betrekt zoveel mogelijk belanghebbenden en expertises bij de zoektocht. Denk aan inwoners van de regio en omwonenden, milieuor-ganisaties, het waterschap, belangenorganisaties, het ministerie van BZK, het Rijksvastgoedbedrijf, gemeenten en provincie. Meer hierover vindt u in het participatieplan op defensie.nl/kazernekct.

Over de nieuwe kazerne

Het Korps Commandotroepen (KCT) is een eenheid van de Koninklijke Landmacht die als taak heeft het voorbereiden en uitvoeren van Specia-le Operaties in het kader van bondgenootschappelijke verdedigings- en crisisbeheersingstaken. Het KCT staat 365 dagen per jaar, 24 uur per dag gereed voor operationele inzet, waar dan ook ter wereld. 

Samen met de regio werkt Defensie stapsgewijs toe naar de ruimtelijke inpassing van de nieuwe kazerne. Het ontwerp van de nieuwe kazerne moet nog worden gemaakt. Dit gebeurt in samenspraak met de omgeving en andere belanghebbenden. Op de nieuwe kazerne is in ieder geval ruimte voor legering, kantoren, leslokalen, een bedrijfsrestaurant, medisch centrum, indoor sportvoorzieningen, outdoor sportvoorzieningen waaronder een klimtoren, sportveld en hindernisbaan, schietfaciliteiten, magazijnen, een munitiebunker, ruimte om te kunnen vliegen met kleine drones en passende natuur- en groenvoorzieningen. 

Te verlaten locaties

Na het voltooien van de nieuwe kazerne zal de locatie Engelbrecht van Nassaukazerne worden verlaten. In het komende half jaar besluit Defensie voor de locatie in Rucphen over herbestemming of alternatief gebruik voor de locatie in Ossendrecht over alternatief gebruik. Het oefenterrein inclusief de tentenkampen op de Rucphense heide blijft behouden. 

Impact op de omgeving

Defensie houdt zich aan de wettelijke normen en kaders. Mogelijke (geluids)overlast is op dit moment nog niet bekend. De mate van (geluids)overlast en impact op de omgeving wordt in 2025 onder andere onderzocht tijdens de zogenoemde m.e.r.-procedure. Binnen deze procedure wordt als eerste in een zogenoemde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) de gewenste inhoud en diepgang van de uit te voeren milieueffectrapportage beschreven. U kunt hierover meedenken door bijvoorbeeld te reageren op de kennisgeving voornemen projectbesluit of het concept-NRD. 

Defensie laat onderzoeken welke impact de te realiseren kazerne heeft op de vraag naar en belasting van bestaande lokale en regionale infrastructuur zoals autowegen, fiets- en voetpaden, parkeerplaatsen, ondergrondse kabels, (riool)leidingen en voorzieningen voor het openbaar vervoer. Ook wordt gekeken naar mogelijke oplossingen hiervoor. Op voorhand is bekend dat de Antwerpseweg (ruim) voldoet aan de verwachte verkeerstoename.
 

Dat is nog niet bekend. Defensie laat onderzoeken welke impact de te realiseren kazerne heeft op de vraag naar en belasting van bestaande lokale en regionale infrastructuur zoals bv. autowegen, fiets- en voetpaden, parkeerplaatsen, ondergrondse kabels, (riool)leidingen en voorzieningen voor openbaar vervoer.

Er wordt verdiepend onderzoek gedaan naar de milieueffecten en naar kansen voor bijvoorbeeld het verbeteren van de natuur. Gesprekken met onder andere het Waterschap zijn hierover gaande. In overleg met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Roosendaal zal eventuele natuurcompensatie zoveel als mogelijk regionaal in het Natuurnetwerk Brabant worden gedaan.

Communicatie en participatie

Op defensie.nl/kazernekct vindt u alle informatie over de zoektocht naar en realisatie van een nieuwe kazerne voor het KCT. Op 24 april bent u van 19:00 tot 21:00 uur harte welkom bij de inloopbijeenkomst in dorpshuis Nisipa in Nispen. Op woensdag 15 mei vindt de tweede inloopbijeenkomst plaats van 19:00 tot 21:00 uur in het gemeentehuis van Roosendaal. Tijdens de inloopbijeenkomsten kunt u in gesprek gaan met experts van Defensie. Daarnaast kunt u uw vragen stellen via kazernekct@mindef.nl

Tijdens het gehele proces gaat Defensie in gesprek met de omgeving. In het participatieplan kunt u lezen hoe Defensie dit doet. Van 19 april tot en met 31 mei 2024 kunt u uw zienswijze indienen op de kennisgeving voornemen projectbesluit en het participatieplan.

U kunt op dit moment reageren op de kennisgeving voornemen projectbesluit en het participatieplan. U kunt bijvoorbeeld reageren op vragen als: Is het project voldoende duidelijk? Zijn er initiatieven in de omgeving waar Defensie rekening mee moet houden? Heeft u nog andere suggesties of informatie die u met Defensie wil delen? Voor het participatieplan kunt u bijvoorbeeld reageren op vragen als: is het doel van het voorstel voor participatie u voldoende helder? Geeft dit voorstel voldoende inzicht in hoe u kunt meedenken? En sluit de participatiewijze aan op de manier waarop u graag betrokken wilt worden? In het verdere proces kunnen belanghebbenden meedenken op de impact van de kazerne op de omgeving, het ontwerp van de kazerne en het ontsluiten van de kazerne op het lokale en regionale wegennet.

U kunt tot en met vrijdag 31 mei 2024 reageren op de kennisgeving voornemen projectbesluit en het participatieplan. De hele procedure tot aan het projectbesluit duurt ongeveer 2 jaar. Tijdens deze periode kunt u op verschillende manieren participeren. De manier waarop vindt u in het participatieplan op defensie.nl/kazernekct

Defensie stelt een reactie op waarin zij aangeeft of en hoe de zienswijzen zijn verwerkt. Deze ‘nota van antwoord’ wordt onder andere gepubliceerd op defensie.nl/kazernekct. De inbreng wordt daarnaast verwerkt in een update van het participatieplan.