Publicatie Didam - Verkoop (Bergh Vastgoed)
Aanleiding
De Hoge Raad heeft in het Didam-arrest bepaald dat overheden de uitgifte van onroerend goed, waaronder grond, niet langer één op één mogen afwikkelen. Iedere gegadigde of marktpartij moet een gelijke kans krijgen om het onroerend goed in gebruik/eigendom te krijgen.
Te verkopen grond
Objectinformatie (hierna: “het Verkoopobject” alsook “Onderhavige Locatie”)
- Adres: (zuidelijk van de) Wouwbaan en (noordelijk van de) Boeiinksestraat in buurtschap Boeiink.
- Perceel: kadastraal bekend gemeente Roosendaal en Nispen, sectie P nummer 292 gedeeltelijk met een totaal oppervlakte van ca. 330 m2.
Voornemen tot aangaan van een, koopovereenkomst en levering van grond.
De gemeente Roosendaal is voornemens een koopovereenkomst aan te gaan met de de besloten vennootschap Bergh Vastgoed B.V., ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 19236905 (hierna: “Ontwikkelaar”) waarbij onder voorwaarden grond door de gemeente Roosendaal wordt verkocht en geleverd ten behoeve van woningbouwontwikkeling.
Ontwikkelaar is de enige serieuze gegadigde om de navolgende redenen:
- De gemeente wenst uitvoering te geven aan de door de raad op 17 april vastgestelde visie ‘Wonen in en rond de dorpen’, hierna te noemen Visie.
- Het gedeelte grond benodigd is voor het realiseren van de Boeiink locatie uit de Visie.
- Ontwikkelaar is nagenoeg eigenaar van de hele locatie in Boeiink uit de Visie
- Verkoop aan ontwikkelaar de snelste manier is om de realisatie van de locatie te ontwikkelen en hiermee dit stuk grond de kwaliteit van het plan ten goede komt.
- De realisatie van vrije sector woningen de doorstroom bevorderen op de krappe woningmarkt.
Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve en redelijke toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het aangaan van de koopovereenkomst en de daaruit voortvloeiende levering van de gronden. Ten overvloede zij erop gewezen dat de gemeente daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid toekomt.
Vervaltermijn
Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 dagen na publicatie in het Gemeenteblad een kort geding te starten tegen de Gemeente Roosendaal. Bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt en/of prijsgeeft. Indien van het recht voornoemd geen gebruik wordt gemaakt wordt dit tevens beschouwd als een bevestiging als bedoeld in artikel 3:55 BW waardoor de mogelijkheid om een beroep te doen op een vernietigingsgrond vervalt. De gemeente Roosendaal en Ontwikkelaar zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.
De gemeente publiceert dit voornemen in het Gemeenteblad. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).