Subsidie voor opvangen en vasthouden van water

Algemeen

Regenwatervoorzieningen houden regenwater vast. Hierdoor wordt een minder snel water via het riool afgevoerd. Ook kunt u het opgevangen regenwater gebruiken om de tuin te sproeien. Voor de aanleg kunt u subsidie krijgen. U vraagt de subsidie vooraf aan. Zo weet u zeker dat u recht heeft op subsidie. Woningeigenaren, huurders van een woning, Verenigingen van Eigenaren en bedrijven kunnen de subsidie aanvragen.

Wat is het

Lees alle informatie eerst goed door, voordat u subsidie aanvraagt.

U kunt subsidie aanvragen voor

 • Een regenton of waterzuil met minimale opvang van 150 liter.
 • Een waterschutting: Een waterschutting vangt regenwater op en doet tegelijkertijd dienst als schutting. 
 • Een wadi: Een wadi is een verlaagd gedeelte van je tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak gevuld wordt via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op waarna het langzaam in de bodem wegzakt. Bij mooi weer staat de wadi droog.

Voordelen

 • Het water dat wordt opgeslagen in een regenton, regenzuil of waterschutting kunt u gebruiken om planten water te geven.
 • Wadi’s helpen bij het bergen van kleinere regenbuien. 

Meer informatie

Naar de Stimuleringsregeling Klimaatbestendig Roosendaal Natuurstad (overheid.nl)

Voorwaarden

Wat u moet weten over de vergoeding 

 • De vergoeding bedraagt 35% van de kosten. Voor de totale aanvraag geldt een maximumbedrag van € 325,- voor particulieren en huurders en maximaal € 650,- voor bedrijven en VVE’s.
 • De inhoud van de regenton, regenzuil of waterschutting is minimaal 150 liter. 

U kunt geen subsidie aanvragen voor:

 • Aansluiten op de hemelwaterafvoer.
 • Bezorgkosten.
   

Aanvragen

Wilt u een bijdrage leveren aan het klimaatbestendig maken van onze gemeente? Vraag dan subsidie aan en ga aan de slag! 

Wat moet u doen?

 1. Vul het aanvraagformulier in. Zorg ervoor dat u de volgende documenten klaar heeft liggen: 
  • Offerte of eigen berekening van de kosten van de materialen en/of werkzaamheden. Let op! Lever een exact plan/offerte aan met de prijzen van producten. Anders kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen;Foto's van uw tuin of dak voordat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 2. De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Het duurt maximaal zes weken voordat u bericht krijgt. Meestal ontvangt u al na twee weken bericht van ons. Hierin staat of de subsidie is goedgekeurd of niet.
 3. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, moet u de werkzaamheden binnen 8 weken uitvoeren. 
 4. Als laatste levert u bewijsmateriaal aan bij de gemeente. Dit doet u binnen 10 weken nadat u de goedkeuring heeft ontvangen. U levert dan de volgende documenten aan:
  • Facturen van de kosten;
  • Foto’s van de tuin of dak na uitvoering van de maatregelen.
 5. U ontvangt de subsidie zo snel mogelijk na het aanleveren en het controleren van deze gegevens. Als alles akkoord is, ontvangt u van ons een bevestiging (ook wel beschikking genoemd). Vervolgens ontvangt u de subsidie.