Subsidie voor waterpasserende of waterdoorlatende verharding

Algemeen

Open verharding zorgt voor minder wateroverlast en minder verdroging van de bodem. U vraagt de subsidie vooraf aan. Zo weet u zeker dat u recht heeft op subsidie. Woningeigenaren, huurders van een woning, Verenigingen van Eigenaren en bedrijven kunnen de subsidie aanvragen.

Wat is het

Lees alle informatie eerst goed door, voordat u subsidie aanvraagt.

Waterpasserende of waterdoorlatende verharding betekent dat deze verharding (bijvoorbeeld stenen) water doorlaat. Dit zorgt voor minder wateroverlast en minder verdroging van de bodem omdat regenwater beter in de bodem kan zakken dan bij dichte bestrating. 

U kunt subsidie aanvragen voor: 

 • Waterdoorlatend en waterpasserend verhardingsmateriaal.
 • Kosten van de aannemer.
 • Afvoer van originele stenen/tegels.

Voordelen

Waterdoorlatende verharding zorgt ervoor dat regenwater via dit soort verharding in de bodem terecht komt. Hierdoor wordt water vastgehouden, het grondwater aangevuld en verdroging tegengegaan.

Meer informatie

Naar de Stimuleringsregeling Klimaatbestendig Roosendaal Natuurstad (overheid.nl)

Voorwaarden

Wat u moet weten over de vergoeding 

De vergoeding bedraagt 35% van de kosten. Voor de totale aanvraag geldt een maximum bedrag van € 1200,- voor particulieren en huurders en maximaal € 2400,- voor bedrijven en VVE’s. Er geldt een minimum voor de aanleg van 20 m². 

U kunt geen subsidie aanvragen voor

Aanpassingen aan riool en hemelwater, elektra, kabels en leidingen.
 

Aanvragen

Wilt u een bijdrage leveren aan het klimaatbestendig maken van onze gemeente? Vraag dan subsidie aan en ga aan de slag! 

Wat moet u doen?

 1. Vul het aanvraagformulier in. Zorg ervoor dat u de volgende documenten klaar heeft liggen: 
  • Offerte of eigen berekening van de kosten van de materialen en/of werkzaamheden. Let op! Lever een exact plan/offerte aan met de prijzen van producten. Anders kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen; 
  • Foto's van uw tuin of dak voordat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 2. De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Het duurt maximaal zes weken voordat u bericht krijgt. Meestal ontvangt u al na twee weken bericht van ons. Hierin staat of de subsidie is goedgekeurd of niet.
 3. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, moet u de werkzaamheden binnen 8 weken uitvoeren. 
 4. Als laatste levert u bewijsmateriaal aan bij de gemeente. Dit doet u binnen 10 weken nadat u de goedkeuring heeft ontvangen. U levert dan de volgende documenten aan:
  • Facturen van de kosten;
  • Foto’s van de tuin of dak na uitvoering van de maatregelen.
 5. U ontvangt de subsidie zo snel mogelijk na het aanleveren en het controleren van deze gegevens. Als alles akkoord is, ontvangt u van ons een bevestiging (ook wel beschikking genoemd). Vervolgens ontvangt u de subsidie.