Tweede paspoort

Algemeen

Reist u voor uw beroep veel naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Na ongeveer een week kunt u het nieuwe paspoort zelf afhalen.

Wat u moet weten

  • U moet kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft voor uw beroep. Dat kan met bijvoorbeeld een brief van uw werkgever en zakelijke contracten of uitnodigingen van buitenlandse bedrijven. Daarnaast kan gevraagd worden naar een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
  • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Snel nodig

Heeft u uw tweede paspoort snel nodig? Vraag uw paspoort dan vóór 15:00 uur aan. Dan ligt het in de loop van de volgende werkdag om 10.00 uur voor u klaar. Voor een spoedafspraak belt u tijdens kantoortijden naar 0165 579 111. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw tweede paspoort kwijt of gestolen? Doe dan aangifte bij de gemeente. De gemeente start een onderzoek naar de vermissing. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen.

Als u in het buitenland uw paspoort kwijt bent geraakt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of noodpaspoort aanvragen.

Geldigheid

Soort paspoort Geldig
Tweede paspoort 2 jaar

Ophalen

Na een week kunt u het paspoort zelf afhalen bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Wilt u identiteitsfraude voorkomen? Maak dan met de KopieID app een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.

Thuisbezorgen

U kunt het paspoort ook thuis laten bezorgen. Zodra uw paspoort klaar is, ontvangt u een e-mail om online een afspraak te maken. Het paspoort kan worden bezorgd op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag kan het paspoort worden bezorgd van 8.00 tot 18.00 uur. De houder van het paspoort moet persoonlijk het document in ontvangst nemen. Dit geldt ook voor kinderen. Voor het thuisbezorgen van het paspoort betaalt u een vergoeding. 

Meenemen

  • al uw paspoorten en ID-kaarten
  • documenten die aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag

Kosten

 
Soort paspoort, tarief 2024 Prijs
Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 83,87

Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder

met spoedaanvraag (spoedtoeslag € 57,09)

 

Thuisbezorgen per document (vermeerderd op totaal bedrag)

€ 140,96

 

 

€ 5,00

De kosten van uw paspoort betaalt u bij de aanvraag