Aanpak onderwijs & arbeidsmarkt: Talenten aantrekken, ontwikkelen en behouden

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Aanpak Onderwijs – Arbeidsmarkt 2040 vastgesteld. Deze aanpak is een concrete uitwerking van Collegeprogramma ‘Zij aan zij’, een van de bouwstenen van de kwaliteitssprong RSD 2040 en een uitwerking van de Economische visie 2040. Aan een toekomstbestendige economie kunnen we alleen bouwen met voldoende menskracht: gouden handen en knappe koppen. Het is als Roosendaal en als regio van belang voldoende talent aan te trekken, te ontwikkelen en vast te houden.

Wethouder Klaar Koenraad: “Het beroepsonderwijs speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van onze inwoners én mensen uit de regio. Het stoomt hen klaar op een succesvolle loopbaan en een zelfstandig leven. Het is enorm belangrijk dat we zorgen voor goed opgeleide professionals die essentiële rollen vervullen in diverse sectoren, zoals de techniek, zorg en welzijn, veiligheid, ICT en vrijetijdseconomie. We hebben de ambitie dat iedereen in onze gemeente de keuze voor het beroepsonderwijs ziet als een positieve keuze.” 

Dat wordt vormgegeven onder de noemer Roosendaal Studentenstad, waarbij we werken aan een onderwijscluster in de Spoorzone, huisvesting voor studenten en nestverlaters en een goed vrijetijdsaanbod voor studenten.

Verbinding tussen vraag en aanbod
Wethouder René van Ginderen: “Naast het aantrekken van jong talent zetten we in op het versterken van de verbinding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, met de focus op kansrijk opleiden en kansengelijkheid. De motivatie om een opleiding af te ronden begint bij weten dat je gewaardeerd wordt. Slimmer doeners zijn de ruggengraad van onze samenleving. We kunnen niet zonder bakker, elektricien, schilder of verpleegkundige. Juist dat werk is lastig te vervangen door AI of automatisering. We mogen wel eens wat meer laten zien dat we vakmensen waarderen en dat ze belangrijk werk verrichten.”

Binnen de aanpak wordt daarom ingezet op o.a. een campagne waarbij we de vooroordelen weg willen nemen die sommige jongeren of hun ouders hebben over deze belangrijke beroepen. Daarnaast zetten we echt in op het samenbrengen van vraag en aanbod, bijvoorbeeld door het uitbreiden van succesvolle initiatieven zoals Roosendaal On Stage. Daarmee geven we bedrijven de kans om zich te etaleren. Ook gaan we via het Nationaal Programma Roosendaal aan de slag met baangaranties, het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het opleiden van zij-instromers voor de techniek en zorg en welzijn.

Schaarste op de arbeidsmarkt
Wethouder Robin Heij: “De schaarste op de arbeidsmarkt is groot, dat zien we allemaal. Daar ondervinden we nu al de gevolgen van, zoals lange wachttijden in de zorg. Dat heeft echt impact op het dagelijkse leven van onze inwoners en ondernemers. Door de vergrijzing zal het tekort aan arbeidskrachten in de toekomst alleen maar toenemen. Ondernemers kunnen nu al niet meer voldoen aan de vraag van de markt en dat beperkt hen in hun groeimogelijkheden.”

Daarom wordt er met deze aanpak gewerkt aan het versterken van de concurrentiepositie van ondernemers in deze krappe arbeidsmarkt, met goed werkgeverschap als belangrijke sleutel tot succes. Daarnaast wordt, mede door de Economische Visie, ingezet op automatisering, robotisering en AI. “Grote ondernemers werken vaak zelf aan deze ontwikkelingen, maar het mkb heeft daar niet altijd de capaciteit voor. Die willen we hierin graag ondersteunen.”