Denk mee over de democratie binnen de gemeente Roosendaal

In 2020 heeft de gemeente Roosendaal voor de eerste keer de Quick Scan Lokale Democratie (QSLD) uitgevoerd. Het is nu een mooi moment om een tweede meting uit te voeren met hulp van een begeleidingscommissie. En we hebben u daar als inwoner bij nodig! 

De Quick Scan Lokale Democratie (QSLD)

De Quick Scan Lokale Democratie (QSLD) geeft inzicht in de stand van de lokale democratie in onze gemeente. Raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners geven via een online vragenlijst hun mening over zaken als participatie, invloed, controle en bewonersinitiatieven. Dit levert een rapport op met uitkomsten, opvallende resultaten en verbetertips. Een goede basis om het lokale samenspel anders, beter en democratischer te maken! Via deze link kunt u een informatiefilmpje over de Quickscan lokale democratie bekijken.

Begeleiding van het proces

Het proces wordt begeleid door een procesbegeleider, deze helpt en houdt het proces op gang. Vanuit de gemeente wordt een trekker aangesteld, deze is het aanspreekpunt voor de procesbegeleider en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Aanstelling van een begeleidingscommissie

Daarnaast wordt een begeleidingscommissie aangesteld die procesverantwoordelijk is. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de raad (2-3 personen), college (minimaal 1 persoon), organisatie (2-3 personen) en inwoners (2-3 personen). De begeleidingscommissie zorgt, met de ondersteuning van de trekker, voor draagvlak, voor deelname én bereidheid om samen met de resultaten aan de slag te gaan. Ook steunen en bewaken zij het vervolgtraject. De commissieleden komen drie keer bij elkaar en doorlopen de volgende stappen: 

  1. Startgesprek: eerste gesprek bij de gemeente over de wensen, verwachtingen en mogelijkheden ten aanzien van de Quick Scan en om na te gaan hoe de scan voor de gemeente zo effectief mogelijk kan zijn. 
  2. De vragenlijst openstellen: er is nagedacht over hoe er intern en extern over de deelname aan de Quick Scan wordt gecommuniceerd. De gemeentelijke begeleidingscommissie formuleert eventueel maximaal vier maatwerkvragen die aan de vragenlijst kunnen worden toegevoegd. Vervolgens zet de trekker de vragenlijst klaar en zet de Quick Scan online (open). 
  3. Agenderingsgesprek: de begeleiders vanuit het programma VNG en de begeleidingscommissie van de gemeente komen bij elkaar om het rapport te bespreken. Hierbij ondersteunen de begeleiders de gemeente in het aanmaken van een eerste prioritering van punten voor de verbeteragenda. 

Planning

Het traject start in januari en loopt door tot maart 2024.

Meedoen

Wilt u deel uitmaken van deze commissie? Opgeven kan via de griffie via griffie@roosendaal.nl.