Feestelijke onthulling van inclusief kunstwerk in Huis van Roosendaal: iedereen is welkom!

 

De kunstenaar Marijke Maas zal samen met wethouder Inclusie, Evelien van der Star en raadslid Jac Wezenbeek, het kunstwerk onthullen. De avond zal worden verrijkt met een optreden van rapper YSF, die speciaal ter ere van dit kunstwerk een nummer heeft geschreven. Ook is er een uitvoering van de voorstelling ‘Echo’ door Meike Steerneman en Rutger Messerschmidt van Theaterwerkplaats Tiuri.

Manifest: Iedereen Gelijk, Voorkom Discriminatie

Het kunstwerk, dat een prominente plaats zal krijgen in de ontvangsthal van het Huis van Roosendaal, symboliseert de essentie van het manifest ‘Iedereen Gelijk, Voorkom Discriminatie’. Dit manifest is in maart 2022 aangenomen door de raad en vertaalt het belang van het voorkomen van discriminatie in al zijn vormen. Met het onderschrijven van dit manifest hebben alle gemeenteraadsfracties beloofd zich actief in te zetten voor gelijke kansen voor alle Roosendalers, ongeacht hun afkomst, geloofsovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, visuele/auditieve beperking, leeftijd, psychische problematiek, laaggeletterdheid of chronische ziekte.

Inspiratie vanuit bewoners

Kunstenaar Marijke Maas is geboren in Roosendaal en afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda. Ze beheerst diverse technieken en werkt met verschillende materialen, zoals brons, staal, klei, glas, water, verlichting, kunststoffen en gips. “Het kunstwerk is niet alleen gemaakt voor, maar ook dóór inwoners van Roosendaal”, benadrukt Marijke.

Om inspiratie voor het kunstwerk op te doen is Marijke de wijken ingegaan om gesprekken te voeren over het onderwerp. Ook is ze in gesprek gegaan met de ambassadeurs van ‘Welkom bij de Club van Roosendaal’. Hier kwamen verschillende visies op het manifest naar voren. Toegankelijkheid bleek een heel belangrijk aspect. Om deze reden is er bij het ontwerp extra rekening gehouden met onder andere hoogtes, kleuren, talen, braille, lettergrootte en gebarentaal. Door haar interactie met diverse inwoners van Roosendaal heeft zij een kunstwerk weten te creëren dat de diversiteit en inclusiviteit van de stad omarmt.

Tentoonstelling

Benieuwd naar het kunstwerk? Iedereen is van harte welkom tijdens de onthulling op donderdag 21 december om 18.00 uur in het Huis van Roosendaal, Stadserf 1. Kun je niet bij de onthulling aanwezig zijn? Geen zorgen, het kunstwerk wordt een jaar lang tentoongesteld in de Publieksplaza van het Huis van Roosendaal en is te bekijken tijdens openingstijden.