Groene WeetKeet brengt verduurzaming dichter bij je huis


Met het plaatsen van een plantje in één van de plantenbakken heeft wethouder Klaar Koenraad de laatste hand gelegd aan de Groene WeetKeet. Het informatiecentrum is biobased gebouwd met grote aandacht voor duurzaamheid. Zo bestaat de buitenkant volledig uit kurk voor een goede isolatie, wordt er regenwater opgevangen in een regenton om daarmee de plantjes te kunnen bewateren en is er gewerkt met hoogwaardig isolatiemateriaal. Om de inwoners ook te inspireren zijn er een zonnepaneel en infraroodpaneel aangebracht.

“Ik ben enorm blij met dit mobiele informatiecentrum. De komende jaren kunnen we hiermee naar de wijken én de dorpen toe om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan met de inwoners. Vanaf de buitenkant is het een opvallende verschijning, waarmee we natuurlijk hopen dat mensen getriggerd worden om even een kijkje te nemen”, legt wethouder Klaar Koenraad uit. “We willen mensen niet vertellen wat ze moeten doen, maar we willen ze wel inspireren om zelf aan de slag te gaan. Door je huis goed te isoleren en verschillende verduurzamingsmaatregelen toe te passen kan je bijvoorbeeld wel voorkomen dat het in de zomer extreem warm wordt in huis, zoals afgelopen dagen vaak het geval was.”

Om dat uit te leggen komt de gemeente dus naar de inwoners toe, maar dat doen ze niet alleen. Zij aan zij met stakeholders, zoals StER (Stichting Energietransitie Roosendaal), Klimaatsupport, MEC Roosendaal en vele anderen gaan ze zorgen voor bezetting in de WeetKeet. Op zaterdag 1 juli wordt hij voor het eerst officieel ingezet tijdens een informatiemiddag in theater De Kring. Tijdens deze middag komen er diverse sprekers om meer uitleg te geven over groen op je dak, groen op je gevel, het tegengaan van wateroverlast en het verduurzamen van monumenten. “Zie je ons staan, kom dan vooral binnen en stel al je vragen!”