Kunst en rouw ontmoeten elkaar in leegstaand pand: VOLOP Roosendaal

‘Verlies Verbeeld’, zo heet het nieuwe initiatief dat via het project VOLOP Roosendaal voor drie maanden neerstrijkt in het leegstaande pand op de Markt 39A. Het wordt dé plek in Roosendaal waar ruimte is voor rouw en kunst. De twee kunstenaressen, Leonie Muller en Gea Korpel-Beskers, gaan hier werken aan kunst rondom verlies.

“In de afgelopen periode zijn er al zeven leuke invullingen gerealiseerd in onze binnenstad. Daar mogen we trots op zijn! Het initiatief van Leonie en Gea is een mooie aanvulling. We stimuleren diversiteit binnen VOLOP Roosendaal. Ook een onderwerp als rouw en verlies met zoveel lading kan in Roosendaal een plekje krijgen, want iedereen krijgt er een keer mee te maken. Ik wens Leonie en Gea veel succes!”, deelt Sanneke Vermeulen, wethouder Economie.

Leonie en Gea willen meer aandacht voor verlies in de brede zin van het woord. Zij geloven dat het maken, bekijken en praten over kunst met het thema rouw mensen kan helpen. Dit mag van hun meer in beeld gebracht worden. Roosendalers kunnen naast het aanschouwen van hun werk en werkwijze, ook deelnemen aan workshops en lezingen. Deze worden door de kunstenaars zelf en psychosociaal therapeut Angela Arts van Stichting Humanitas verzorgd.

“Rouw is een onderwerp waar mensen niet snel of gemakkelijk over praten, maar dat wel iedereen overkomt. Het was voor Koninvest Vastgoed niet lastig om ‘ja’ te zeggen op de vraag of deze twee kunstenaars de ruimte tot 2 november kunnen gebruiken. Een mooi initiatief waarbij iets ontastbaar als ‘gevoel van rouw’ tastbaar wordt gemaakt”, deelt Maruja, projectleider bij VOLOP Roosendaal.

Leonie Muller

Met steun van de makersregeling van Cultuur Verbindt Roosendaal en het Dela Fonds gaat Leonie hier werken aan haar project Schemerland. Voor Leonie is dit, na de dood van haar moeder, een zoektocht geworden naar hoe om te gaan met de dood van een dierbare. Zij zal schilderijen van haar moeder, die ook over rouw en verlies gaan, presenteren. Leonie zal de verschillende fases van rouwen gaan verbeelden in zorgvuldig opgebouwde miniatuurlandschappen die zij rouwlandschappen noemt en deze gaan filmen. In deze gevoelslandschappen verbeeldt ze de eenzaamheid na het verlies van een dierbare. Ook zal haar aanpak van rouwverwerking door middel van kunst in workshops terugkomen en gaat Leonie in gesprek met de bezoekers over rouw. Er komt een speciale plek waar men "vederlicht berichten" kan achterlaten via een symbolische handeling. Zo wordt samen met de Roosendalers gewerkt aan een kunstwerk wat alsmaar groeit en uiteindelijk te zien is op 2 november. 

Gea Korpel-Beskers

Gea is textielkunstenares en presenteert verschillende werken rondom rouw van haarzelf en van collega-kunstenaars. Verlies is altijd een thema geweest wat haar boeide. Dat werd versterkt, doordat haar geboortehuis, de boerderij van haar voorouders, afbrandde. Tijdens corona heeft zij ook gewerkt aan ‘Ik-vergeet-je-niet’ (georganiseerd door CultuurCompaan). Zij heeft daar samen met bezoekers gewerkt aan een troostjas met bloemen van textiel. Helaas kon de eindexpositie niet bezocht worden vanwege de coronabeperkingen. De jas krijgt nu een mooie plek bij Verlies Verbeeld en daar kunnen de mensen die meegedaan hebben de jas toch nog even dragen en vastleggen op de foto. Eén van de projecten waar Gea aan gaat werken is een jurk die woorden van de bezoekers gaat bevatten.

Opening

Verlies Verbeeld opent de deuren vanaf 22 augustus tot aan 2 november op donderdag tot en met zaterdag en op speciale momenten wanneer er een lezing of workshop plaatsvindt. De plek is dan open voor publiek en kunnen bezoekers aanschuiven. Ook een kort bezoekje zonder deelname aan een workshop is mogelijk.

Eindexpositie

Na drie maanden werken, workshops en interactieve kunstacties zal er op 2 november een afsluitend evenement plaatsvinden. Een moment van licht in de wat donkerdere dagen van het jaar, waarin de resultaten van zowel het werk van Leonie en Gea als de workshopdeelnemers te zien zullen zijn.