Openbaar groen

Algemeen

De gemeente Roosendaal telt zo'n 50.000 bomen en deze zijn van onmisbare waarde. Bomen maken voor een groot deel de zuurstof die wij inademen, ze zuiveren de lucht en zorgen voor schaduw en verkoeling. Daarnaast geven ze voedsel en woonruimte aan allerlei planten en dieren. Daarom is het belangrijk de bomen en het andere groen in onze gemeente goed te onderhouden.

Onderhoud

Boomcategorieën

De gemeente Roosendaal telt circa 50.000 bomen  We hebben verschillende bomen, van kleine straatboompjes tot prachtige monumentale parkbomen. Niet alle bomen zijn hetzelfde. De ene boom leeft bijvoorbeeld langer en een andere boom is dan weer belangrijk voor het aangezicht van een straat of park.

Daarom onderscheiden we drie boomcategorieën: 

  • Hoofdstructuurbomen: (oude) monumentale bomen
  • Sfeerbomen: beeldbepalende bomen 
  • Overige bomen & snippergroen 

Onderhoud van de bomen

Als eigenaar van de bomen in het openbaar gebied willen we goed voor de bomen zorgen. Daarom controleren we regelmatig of de bomen nog gezond zijn. Ons beleid is om voor iedere gekapte boom een andere boom terug te plaatsen. Dit kan op dezelfde locatie zijn, maar als dit niet kan, kijken we naar een locatie in de buurt. Zo blijft het aantal bomen in onze gemeente op peil.

Intensiever gebruik openbare ruimte

De openbare ruimte in de stad wordt steeds intensiever gebruikt. Door de beperkte ruimte zijn er weinig mogelijkheden om bomen te laten groeien. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld overhangende takken en wortels die straatstenen opdrukken voor overlast zorgen. Mocht een boom overlast veroorzaken dan kijken we of we dit kunnen oplossen met bijvoorbeeld snoeien.

Wanneer komen wij als gemeente in actie?

Bomen in openbaar gebied worden niet zomaar gekapt op verzoek of vanwege een overlastmelding. Daaraan voorafgaand wordt altijd de afweging gemaakt tussen het belang van de boom voor de omgeving en de mate van de overlast voor de melder. Overlast van bomen is vaak een gevolg van natuurlijke processen die nu eenmaal bij bomen horen, zoals het verlies van blad in het najaar en bloesem in het voorjaar. Dit is dan ook geen reden om een boom te kappen.

Hieronder vindt u een document met daarin meer informatie over bomenkap en kapvergunningen en een document waarin staat wanneer wij als gemeente in actie komen in het geval van bomenoverlast.

Infographic bomen.pdf (PDF - 449kB) bomenoverlast.pdf (PDF - 99kB)

Onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding

Wij hanteren bij de bestrijding van onkruid een mixmethode, waarbij de voordelen van diverse bestrijdingstechnieken worden gecombineerd. Zo bestrijden we het onkruid door middel van hete lucht, borstelmachines, bosmaaiers, heet water en door te schoffelen, hakken en plukken. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Milieuvriendelijk!

Omdat we het onkruid onder meer bestrijden door de inzet van warmte, kunnen de machines niet rakelings langs uw perceel rijden. Wij vragen u daarom om 30 centimeter van de gemeentelijke grond rondom uw perceel zelf onkruidvrij te maken. Zo voorkomen we schade aan uw schilderwerk, regenpijp of (sier)tuin.

De meeste brandgangen/achteruitgangen zijn niet in eigendom van de gemeente. Dat betekent dat u als eigenaar verantwoordelijk bent voor het schoonhouden van de gang en het onderhoud van de verharding. Weet u niet wie de eigenaar is? Neem dan even contact met ons op. Wij kijken graag met u mee.

Infographic Onkruidbestrijding (PDF - 6MB)

Maaibeleid

Meer informatie over het maaibeleid van de gemeente Roosendaal vindt u hier

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is het meest actief in de zomermaanden. Zodra de eerste rupsennesten ontstaan, beginnen we met het verwijderen van de nesten. Bij het wegzuigen van de nesten komen de rupsen met nest en al in een soort stofzuiger terecht. Helaas kunnen we de overlast nooit helemaal wegnemen, maar we doen wat we kunnen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Wat doet de gemeente?

We kennen 5 categorieën als het gaat om de bestrijding van de eikenprocessierups. Bij categorie 1 en 2 worden de aanwezige nesten verwijderd. Bij categorie 3 en 4 worden de nesten enkel verwijderd tot 5 meter hoogte, mits de bomen direct aan de openbare verharding grenzen. Categorie 5 wordt niet behandeld.

  • Categorie 1:  Scholen, kinderspeelplaatsen, sportparken en plaatsen waar veel mensen samenkomen.
  • Categorie 2: Fietspaden.
  • Categorie 3: Wegen binnen de bebouwde kom.
  • Categorie 4: Wegen buiten de bebouwde kom. 
  • Categorie 5: Bospercelen binnen en buiten de bebouwde kom. Hier willen we de natuur op haar beloop laten en grijpen we zo min mogelijk in. Zo krijgen natuurlijke vijanden ook een kans zich te ontwikkelen. Wanneer er veel eikenprocessierupsen zijn, dan hebben de natuurlijke vijanden veel te eten en kunnen ze zich vermeerderen en zo de plaag in toom houden.
Informatiefolder Eikenprocessierups.pdf (PDF - 2MB)

Wat kunt u zelf doen?

Wist u dat u zelf ook maatregelen kunt treffen tegen de eikenprocessierups? Op https://www.rupsen.info vindt u allerlei tips en informatie hierover.

Een nest melden

  • Ziet u een nest van de eikenprocessierups in een boom in de openbare ruimte? Meld dit dan bij de gemeente via www.roosendaal.nl/melden of via de BuitenBeter App.
  • Ziet u een nest in een boom op eigen terrein? Dan kunt u eventueel een expert inhuren die het nest kan verwijderen. Denkt u hierbij aan een hovenier of boomverzorger. Kijk voor meer informatie en advies op https://www.rupsen.info(link is extern).