Snelheidsmeterspaarpot in Nispen een succes: Bewonersplatform ontvangt cheque van €2.544

 

De snelheidsmeter, die positief rijgedrag beloont, werd op 11 oktober langs de Essenseweg geplaatst. Bewoners uitten hun bezorgdheid over te hard rijden en gevoelens van onveiligheid als gevolg van sluipverkeer van en naar België. De gemeente, mede dankzij de inzet van Roosendaalse Lijst, nam het voortouw om het gedrag van weggebruikers te verbeteren en verkeersrisico's te verminderen door een beloningssysteem.

De spaarpot van de snelheidsmeter, aangedreven door 'Brabant gaat voor NUL', is een succes gebleken. Bij elke bestuurder die zich aan de snelheidslimiet hield en de snelheidsmeter passeerde, groeide de bijdrage aan de spaarpot. Dit bedrag werd voortdurend zichtbaar gemaakt op het bord bij de snelheidsmeter. Het initiatief bouwt voort op het succes van eerdere initiatieven in Brabant. Sinds de primeur in de Helmondse Dijksestraat in mei 2018 heeft dit concept een aanzienlijke vermindering van snelheidsovertreders laten zien, met percentages die daalden van 64% naar 42%.

Voorafgaand aan de plaatsing van de snelheidsmeter heeft de gemeente een nulmeting uitgevoerd. Begin volgend jaar vindt er opnieuw een meting plaats om te kijken of de snelheidsmeter ook na verwijdering een lange termijn effect heeft.