Een nieuwe burgemeester..... wat vinden onze inwoners?

Als onderdeel van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester, heeft de gemeente haar inwoners gevraagd naar wat voor persoon de gemeente op zoek moet. Wat zijn volgens de inwoners belangrijke eigenschappen voor de nieuwe burgemeester? En aan wat voor persoon denken zij wanneer zij de nieuwe burgemeester voor zich zien?

Meer dan 1000 inwoners hebben van 16 tot 26 november de vragenlijst ingevuld. In de vragenlijst konden zij aangeven wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe burgemeester. Aan het eind van de vragenlijst kregen deelnemers een typering te zien van de burgemeester die het best bij hun mening past. Het grootste deel van de deelnemers (43%) kwam uit op een Trouwe Beschermer. Het type ‘Enthousiaste Aanvoerder’ werd door 32% gekozen.

De inwoners van gemeente Roosendaal zijn het op een aantal vlakken met elkaar eens wat betreft de nieuwe burgemeester van de gemeente. Zo geven zij de voorkeur aan een burgemeester die zijn of haar gevoelens laat zien. Ook hebben zij graag een burgemeester met een informele houding, die een burgervader/-moeder is in plaats van een bestuurder. Verder vinden zij het belangrijk dat nieuwe burgemeester iemand is die hard optreedt bij dreigend gevaar, snel actie onderneemt en handhaaft bij overlast. Tot slot zien inwoners liever een burgemeester die ergens voor staat, in plaats van strikt onpartijdig is.

Profielschets

Deze inwonersconsultatie is onderdeel van de zoektocht naar de toekomstige burgemeester. De uitkomsten hiervan worden door de gemeenteraad zoveel mogelijk verwerkt in de profielschets voor de nieuwe burgemeester. In de profielschets staat beschreven aan welke eisen de burgemeester moet voldoen. De profielschets wordt op 22 januari aan de Commissaris van de Koning aangeboden.

Rapportage inwonersconsultatie nieuwe burgemeester

Rapportage Inwonersconsultatie nieuwe burgemeester (PDF - 615kB)

 

Naast de inwonersconsultatie zijn straatinterviews met jongeren gedaan. De straatinterviews zijn te bekijken via: https://youtu.be/nWjOsMBmyJA