Hulp bij geldzorgen

Heeft u een laag inkomen, heeft u schulden of heeft u moeite om alles te betalen? Kom dan gerust langs bij de gemeente. Er zijn veel regelingen en toeslagen om uw geldzorgen aan te pakken. Hieronder vindt u alle mogelijkheden op een rij.

Heeft u hulp nodig?

Komt u er zelf niet uit en wilt u hulp om uit te zoeken waar u mogelijk recht op heeft? Dat begrijpen wij. De stap zetten om hulp te vragen bij de gemeente is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom kunt u terecht bij een medewerker van Inwonersondersteuning Roosendaal.

Bent u ondernemer en kunt u hulp gebruiken bij uw geldzaken of heeft u een laag inkomen? Ook voor u biedt de gemeente hulp aan. Via het platform hulp aan ondernemers van De6 kunt u eenvoudig zien welke hulp er voor u als ondernemer is.

Landelijke regelingen

Heeft u geen werk of verdient u te weinig om van rond te komen? Vraag dan een (aanvullende) bijstandsuitkering aan. Deze uitkering kunt u aanvragen bij Werkplein Hart van West-Brabant. Zij helpen u ook graag bij vragen over de bijstandsuitkering.

De bijstandsuitkering is een tijdelijke uitkering die u krijgt terwijl u zoekt naar werk. Heeft u genoeg inkomen om van te leven? Dan stopt de bijstandsuitkering. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie over de bijstandsuitkering en hoe u deze aanvraagt.

Heeft u een laag inkomen en huurt u een woning? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit vraagt u aan bij de belastingdienst door in te loggen op mijn toeslagen. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie en de voorwaarden voor de huurtoeslag.

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Wilt u zorgtoeslag? Dan moet u in elk geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Kijk voor meer informatie over de zorgtoeslag en de voorwaarden op de website van de belastingdienst.

Wilt u dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt of studeert? Kinderopvang is duur. Om u te helpen bij deze kosten biedt de belastingdienst een kinderopvangtoeslag. Vraag de kinderopvangtoeslag aan op de website van de Belastingdienst.

De energiekosten zijn de laatste tijd erg gestegen. U kunt een eenmalige energietoeslag aanvragen, als u aan bepaalde inkomenseisen voldoet. De energietoeslag is 1.300 Euro. U vraagt de energietoeslag aan bij het Werkplein Hart van West-Brabant. Daar vindt u alle informatie en de voorwaarden.

Gemeentelijke regelingen

Heeft u ineens extra kosten waarvoor u niet heeft kunnen sparen, zoals een nieuwe wasmachine omdat uw oude stuk gaat? Misschien kunt u dan bijzondere bijstand ontvangen. De bijzondere bijstand gebruikt u om belangrijke rekeningen te betalen waarvoor u geen geld heeft. Dit bedrag hoeft u meestal niet terug te betalen. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie en uitleg hoe u bijzondere bijstand aanvraagt.

Heeft u drie jaar of langer een laag inkomen? Dan kunt u 1 keer per jaar extra geld aanvragen. Dit noemen we individuele inkomenstoeslag. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. De individuele inkomenstoeslag vraagt u aan via de website van het Werkplein Hart van West-Brabant.

Heeft u een beperking en kunt u daarom naast uw studie niet werken? Dan kunt u individuele studietoeslag aanvragen. Dit doet u via het Werkplein. Bekijk alle informatie over de individuele studietoeslag en hoe u deze aanvraagt.

Heeft u moeite met het betalen van uw ziektekostenverzekering? Dan kunt u een collectieve zorgverzekering aanvragen. Omdat de gemeente meebetaalt, betaalt u een lagere premie. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u meer uitleg over de vergoedingen, de premie en het eigen risico van de collectieve zorgverzekering. U vindt daar ook de voorwaarden.

Heeft u een laag inkomen en heeft u moeite met het betalen van de gemeentelijke belastingen? Dan ontvangt u misschien kwijtschelding. Dit betekent dat u de gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen, of dat u het bedrag in een aantal delen betaalt. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingsamenwerking West-Brabant en vraag de kwijtschelding gemeentelijke belastingen direct aan.

Bent u ondernemer en wilt u hulp bij uw geldzaken of heeft u een laag inkomen? Ook voor u biedt de gemeente hulp. Via het platform voor ondernemers ziet u welke hulp er voor u als ondernemer is.

Activiteiten voor kinderen en volwassenen

Heeft u kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar op school en is uw inkomen niet meer dan 130% van het wettelijk sociaal minimum? Dan kunt u Stichting Leergeld om hulp vragen voor de schoolkosten of kosten voor schoolreizen, schoolkamp, een fiets, computer of andere schoolspullen. Uw aanvraag voor een vergoeding doet u via de website van Stichting Leergeld.     

Stichting Leergeld is via e-mail te bereiken op leergeld.rsd@kpnmail.nl of op maandag en woensdag tussen 9.00 en 13.00 uur telefonisch via (0165) 399 150. Als er niet wordt opgenomen, kunt u uw boodschap inspreken.

Heeft u kinderen van 4 tot en met 17 jaar die willen sporten, maar lukt het niet omdat daar geen geld voor is? Dan kan Stichting Paul helpen. U kunt terecht bij Stichting Paul als uw inkomen niet meer dan 130% van het wettelijk sociaal minimum is. U doet een aanvraag via de website van Stichting Paul.

Het maximale bedrag voor contributie en sportattributen is € 225,-. Stichting Paul bepaalt via de aanvraag de hoogte van het bedrag. Een bijdrage wordt alleen betaald als er voldoende middelen bij Stichting Paul beschikbaar zijn.

Stichting Paul is via e-mail te bereiken op info@stichtingpaul.nl. Specifieke vragen over uw aanmelding stuurt u naar secretariaat@stichtingpaul.nl. Het secretariaat is op woensdag en vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur ook telefonisch te bereiken via 06 83619846. 

Wilt uw kind op muziekles, dans, theater of een andere creatieve les en is daar niet genoeg geld voor in het gezin? Dan kan het Jeugdfonds Cultuur misschien helpen. Het fonds vergoedt per cursusjaar per kind maximaal € 450,- van het deelnamegeld en/of de benodigdheden voor culturele activiteiten. U kunt niet rechtstreeks een aanvraag indienen, maar CultuurCompaan kan dit voor u doen als aan de voorwaarden is voldaan. Het Jeugdfonds is voor kinderen van 4 t/m 17 jaar uit gezinnen met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. U kunt het aanvraagformulier voor het Jeugdfonds indienen via de website van CultuurCompaan.

CultuurCompaan is via e-mail te bereiken op info@cultuurcompaan.nl en telefonisch via (0165) 745 820.

Heeft u kinderen van 4 tot en met 12 jaar en kunt u hun verjaardag niet vieren omdat daar geen geld voor is? Dan kan stichting Jarige Job helpen. Zij geven een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-. Gebruik het aanvraagformulier voor de verjaardagsbox. U kunt de box ook aanvragen bij een vrijwilliger van Stichting Leergeld.

Voor iedereen moet het mogelijk zijn om te sporten of een creatieve hobby te doen. Zoals voetbal, hockey, schilderen, theater of beeldende kunst. Daarom doet de gemeente Roosendaal mee met het Volwassenenfonds. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt het contributiegeld en/of materialen voor volwassenen (18+) die leven rond het bestaansminimum van 130% van het wettelijk sociaal minimum. Het fonds vergoedt per cursusjaar per volwassene maximaal € 400,- van het deelnamegeld aan culturele activiteiten en € 250,- bij sportactiviteiten. De aanvraag wordt gedaan door een intermediair. Op de website van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur vindt u de spelregels en een lijst met tussenpersonen.

Quiet verbindt mensen die in armoede leven, met bedrijven en particulieren. U kunt zich gratis aanmelden op het platform. Via het digitale systeem krijgt u producten of diensten aangeboden. Denk aan een luxe lunch, kappersbezoek, kaartjes voor het theater of een reparatie van uw fiets. U hoeft hiervoor geen tegenprestatie te leveren. Ook brengt Quiet mensen op een eenvoudige manier bij elkaar. Mensen met geldzorgen krijgen de kans om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten. Bijvoorbeeld als vrijwilliger; goed voor het zelfvertrouwen én voor de mensen die ze daarmee helpen. De regeling is bedoeld voor inwoners met een inkomen onder of rond 130% van het wettelijk sociaal minimum. 

Quiet is via e-mail te bereiken op roosendaal@quiet.nl en telefonisch via 06 19715485.

Hulp bij geldzaken en administratie

Heeft u schulden? Dan kunt u terecht bij Inwonersondersteuning Roosendaal. Zij helpen u op weg bij geldzorgen of schulden. Dit kan met tips via telefoon of per e-mail. Bij schulden begeleiden we u stap voor stap om van uw schulden af te komen. Soms bieden we een cursus aan om u verder te helpen, of verwijzen we u door naar een andere organisatie. Lukt het u niet om geldzaken (weer) zelfstandig op te pakken, dan begeleiden we u met de aanvraag voor een bewindvoerder of mentor. De hulp is gratis. Op de website van Inwonersondersteuning Roosendaal vindt u alle informatie

Inwonersondersteuning Roosendaal is via e-mail te bereiken op contact@ioroosendaal.nl en telefonisch van maandag tot en met vrijdag tot 13.00 uur via (0165) 750 050. 

Heeft u vragen over geldzaken, mist u inzicht in uw financiële administratie of moeite heeft met rondkomen? Het Thuisadministratieloket kan u mogelijk helpen. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van het Thuisadministratieloket.

Het Thuisadministratieloket is via e-mail te bereiken op roosendaal@thuisadministratieloket.nl en telefonisch op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur via 06 38772526.

Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Wilt u weten op welke toeslagen u recht heeft? Of is het niet duidelijk waar u de gevraagde informatie vandaan moet halen? Inwonersondersteuning Roosendaal helpt u graag! Neem contact op met Inwonersondersteuning Roosendaal via de website.

Inwonersondersteuning Roosendaal is via e-mail te bereiken op contact@ioroosendaal.nl en telefonisch van maandag tot en met vrijdag tot 13.00 uur via (0165) 750 050. 

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar die vragen hebben over geldzaken of geldzorgen, kunnen terecht bij Get a Grip. Vanaf 16 jaar krijg je meer verantwoordelijkheden en verplichtingen. Hoe houdt je overzicht en zorg je ervoor dat je elke maand uitkomt met je geld en nog wat overhoudt om andere, leuke dingen te doen? Get a Grip helpt om alle geldzaken op een rijtje te krijgen. Via de website van Humanitas/ Get a Grip kunnen jongeren al hun vragen over geldzaken stellen.

Jongeren die een opleiding volgen bij Curio kunnen ook binnenlopen bij de spreekuren:

  • Op dinsdag tussen 9.30 en 11.30 uur, Knipplein 11
  • Op woensdag tussen 9.30 en 11.30 uur, Oostelijke Havendijk 1

Overige hulp en ondersteuning

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis geen geld voor maandverband of tampons. Daardoor voelen ze zich, als ze ongesteld zijn, niet altijd prettig en blijven ze thuis van school of werk.  

Binnen gemeente Roosendaal zijn er verschillende Menstruatie Uitgiftepunten, waar deze meisjes en vrouwen terecht kunnen. Bijvoorbeeld op scholen, bij de voedselbank of in een dorpshuis. Zij krijgen daar gratis menstruatieproducten.  

Dit zijn de uitgiftepunten: 

Organisatie AdresPlaats
Quiet RoosendaalSint Lucasplein 3 Roosendaal
Stichting Huis van de WestrandSint Lucasplein 3 Roosendaal
Bibliotheek West-Brabant Markt 54A Roosendaal
Social Klus Dr. Brabersstraat 12 Roosendaal
Jan Tinbergen College Burgemeester Schneiderlaan 2 Roosendaal
Da Vinci College Bovendonk 1 Roosendaal
KPO De Kameleon Gerard ter Borchstraat 51 Roosendaal
Voedselbank Edisonstraat 55 Roosendaal
BSC Roosendaal (voetbalvereniging) Nispenseweg 1 Roosendaal
Diaconi St. Norbertusparochie Sint Josephstraat 2 Roosendaal
WijZijn Traversegroep Lindenburg 82 Roosendaal
Stichting buurthuis Keijenburg Keijenburg 70 Roosendaal
Dorpshuis Heerle Herelsestraat 100 Heerle
Dorpshuis NisipaBergsebaan 8Nispen

Heet u moeite met het betalen van de boodschappen? De voedselbank geeft voedselpakketten aan mensen met lage inkomens. Wilt u weten of u recht heeft op een voedselpakket? Vul een rekenformulier in op de website van Goed Ontmoet of bel via 085-2101750 met een medewerker die u verder helpt.

Herkent u dit? U twijfelt aan uzelf, omdat u geen uitweg meer ziet in een (financieel) moeilijke situatie. Of u ziet de toekomst somber in, omdat u geldzorgen heeft. Buddylink kan u meer zelfvertrouwen geven in deze situatie door samen met een buddy ‘op pad’ te gaan. Een buddy is iemand die samen met u wilt optrekken, die naar u luistert, maar ook graag dingen aan u kwijt wilt. U steunt elkaar, lacht, drinkt koffie of laat de hond samen uit. Alles kan. Voor meer informatie over het traject kijkt u op de website van Buddylink

Buddylink is via e-mail te bereiken op info@buddylink.nl en telefonisch via 06 34380467.

Kunt u moeilijk rondkomen of lukt het niet om genoeg boodschappen voor de hele week in huis te halen? Heeft u kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 17 jaar? Meldt u zich dan aan voor het jeugdontbijt via het aanmeldformulier op de website van Social Klus

Social Klus is via e-mail te bereiken op info@socialklus.nl en telefonisch via (0165) 440 244.

Heeft u weinig geld om rond te komen? Dan is kleding kopen niet zo makkelijk. De Kledingbank is er om u te helpen. Bij de Kledingbank kunt u de kledingpas ter plekke aanvragen. Met de pas kunt u iedere maand 8 kledingstukken uitzoeken. 

U vindt de Kledingbank in het gebouw Pius X, Edisonstraat 55 in Roosendaal. De Kledingbank is van maandag t/m vrijdag open tussen 9.00 en 12.00 uur en op woensdagmiddag ook nog van 13.00 tot 16.00 uur.

Bent u zwanger, maar heeft u weinig geld? Weet u niet hoe u de uitzet voor uw kindje bij elkaar verzamelt en heeft u weinig of geen steun van familie of vrienden? Dan kan Stichting Babyspullen u helpen om uw kindje een goede start te geven. 

Heb je een babystartpakket nodig? Vraag dan aan een hulpverlenende instantie of ze een pakket voor je willen aanvragen. Dat kan uw verloskundige, kraamzorgorganisatie, Voedselbank of Kledingbank zijn.

Bent u op zoek naar een baan, maar lukt het niet om werk te vinden? Het Werkplein Hart van West-Brabant helpt u met zoeken naar werk. Iedereen met een uitkering van het Werkplein wordt begeleid bij het zoeken naar werk. Belt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur nummer 076- 750 3500.

Heeft u een peuter (2 tot 4 jaar), geen recht op kinderopvangtoeslag en lukt het niet om de bijdrage te betalen die gevraagd wordt door de kinderopvang? Bespreek dit zo snel mogelijk met de kinderopvangorganisatie. Als u voldoet aan de voorwaarden, dan kan de kinderopvang contact opnemen met de gemeente en wordt het bedrag door de gemeente betaald.