ID-kaart

Algemeen

Een ID-kaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw nieuwe ID-kaart zelf afhalen. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een ID-kaart 5 jaar geldig.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of degene die het gezag heeft + kopie legitimatie.

Wat u moet weten

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Rijksoverheid.

Toestemming nodig

Tot 12 jaar is toestemming nodig van beide ouders/alle gezaghouders om een ID-kaart aan te vragen.

Ophalen

Na een week kunt u het identiteitsbewijs zelf afhalen bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Wilt u identiteitsfraude voorkomen? Maak dan met de KopieID app een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.

Thuisbezorgen

U kunt de ID-kaart ook thuis laten bezorgen. Zodra uw ID-kaart klaar is, ontvangt u een e-mail om online een afspraak te maken. De ID-kaart kan worden bezorgd op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag kan de ID-kaart worden bezorgd van 8.00 tot 18.00 uur. De houder van de ID-kaart moet persoonlijk het document in ontvangst nemen. Dit geldt ook voor kinderen. Voor het thuisbezorgen van de ID-kaart betaalt u een vergoeding. 

Wat u moet meenemen

Als u 12 jaar of ouder bent

  • al uw ID-kaarten en paspoorten
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag

In het stadskantoor is het niet mogelijk om een pasfoto te laten maken

Als u jonger dan 12 jaar bent

  • al uw ID-kaarten en paspoorten
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag
  • formulier Reisdocument - minderjarige toestemming. Digitaal of schriftelijk ingevuld door ouders of door degene die het gezag heeft

Een pasfoto

Verkeerde of verouderde pasfoto's mogen wij niet accepteren. U kunt een nieuwe foto laten maken bij o.a. Manné vakfotograaf in Roosendaal, Foto Esther in Wouw (alleen op afspraak),  Bram Visser Fotograaf in Roosendaal (alleen op afspraak), Blz. Kortendijk in Roosendaal en fotograaf HvdH, Rucphensebaan 30a in Roosendaal.

Toestemmingsformulier reisdocument minderjarige

Beide ouders of de voogd (degene die het gezag heeft) moeten het toestemmingsformulier vooraf online invullen met DigiD. Hierdoor zorgen we voor een snelle afhandeling.

Toestemmingsformulier aanvragen met DigiD

Schriftelijk met formulier

Ouders of degene die het gezag heeft, kunnen het onderstaande 'reisdocument - minderjarige toestemming' downloaden en invullen. U moet dan ook een (kopie) identiteitsbewijs meenemen van van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

reisdocument_-_minderjarige_toestemming.pdf (PDF - 47kB)

Spoed

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Vraag uw ID-kaart dan vóór 15:00 uur aan. Dan ligt het de volgende werkdag na 11.00 uur voor u klaar. Voor een spoedafspraak belt u tijdens kantoortijden naar 0165 579 111.

Attentie 

Wij doen ons best om u zo snel mogelijk in te plannen, maar vanwege drukte kan het langer duren voordat u uw ID-kaart kunt ophalen.

Kosten

Soort ID-kaart, tarief 2024Prijs
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder €  75,80 

ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder

met spoedaanvraag € 75,80 + € 57,09 (spoedtoeslag)

€ 132,89
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar € 40,92

ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar

met spoedaanvraag € 36,93 + € 57,09 (spoedtoeslag)

 

Thuisbezorgen per document (vermeerderd op totaal bedrag)

€ 94,02

 

 

€ 5,00

De kosten voor uw ID-kaart betaalt u bij de aanvraag.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? Doe dan aangifte bij de gemeente. De gemeente start een onderzoek naar de vermissing. Daarna kunt u een nieuwe ID-kaart aanvragen.

Als u in het buitenland uw ID-kaart kwijt bent geraakt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw reisdocument of noodpaspoort aanvragen.

Direct regelen