Paspoort

Algemeen

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort zelf afhalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Kinderen jonger dan 18 jaar hebben een toestemmingsformulier nodig van beide ouders of degene die het gezag heeft + kopie legitimatie van beide ouders.

Wat u moet weten

Snel nodig

Heeft u uw paspoort snel nodig? Vraag uw paspoort dan vóór 15:00 uur aan. Dan ligt het de volgende werkdag na 10.00 uur voor u klaar. Voor een spoedafspraak belt u tijdens kantoortijden naar 0165 579 111.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Doe dan aangifte bij de gemeente. De gemeente start een onderzoek naar de vermissing. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen.

Als u in het buitenland uw paspoort kwijt bent geraakt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of noodpaspoort aanvragen.

Kinderen

Kinderen van alle leeftijden moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben als ze naar het buitenland reizen. Als ze niet naar het buitenland reizen, moeten kinderen vanaf 14 jaar een eigen paspoort of ID-kaart hebben om zich te kunnen legitimeren. U kunt kinderen niet bijschrijven in uw eigen paspoort.

  • Reist u met uw kinderen naar het buitenland en hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Rijksoverheid.

Ophalen

Na een week kunt u het paspoort zelf afhalen bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Wilt u identiteitsfraude voorkomen? Maak dan met de KopieID app een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.

Thuisbezorgen

U kunt het paspoort ook thuis laten bezorgen. Zodra uw paspoort klaar is, ontvangt u een e-mail om online een afspraak te maken. Het paspoort kan worden bezorgd op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag kan het paspoort worden bezorgd van 8.00 tot 18.00 uur. De houder van het paspoort moet persoonlijk het document in ontvangst nemen. Dit geldt ook voor kinderen. Voor het thuisbezorgen van het paspoort betaalt u een vergoeding.

Meenemen

We merken dat er veel mensen langskomen met een verkeerde of verouderde pasfoto. Deze foto's mogen wij niet accepteren. Dit kan bij o.a. Manné vakfotograaf in Roosendaal, Foto Esther in Wouw (alleen op afspraak),  Bram Visser Fotograaf in Roosendaal (alleen op afspraak), Blz. Kortendijk in Roosendaal en fotograaf HvdH, Rucphensebaan 30a in Roosendaal.

Als u 18 jaar of ouder bent

  • al uw paspoorten en ID-kaarten
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag

In het stadskantoor is het niet mogelijk om een pasfoto te laten maken

Als u jonger dan 18 jaar bent

  • al uw paspoorten en ID-kaarten
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag
  • formulier Reisdocument - minderjarige toestemming. Digitaal of schriftelijk ingevuld door ouders of door degene die het gezag heeft

Toestemmingsformulier reisdocument minderjarige 

Een toestemmingsformulier kunt u digitaal of schriftelijk invullen.

Digitaal met DigiD

Ouders of degene die het gezag heeft, kunnen het toestemmingsformulier reisdocument online invullen met DigiD.

Toestemmingsformulier aanvragen met DigiD

Schriftelijk met formulier

Ouders of degene die het gezag heeft, kunnen het onderstaande 'reisdocument - minderjarige toestemming' downloaden en invullen. U moet dan ook een (kopie) identiteitsbewijs meenemen van van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

reisdocument_-_minderjarige_toestemming.pdf (PDF - 47kB)

Kosten

Soort paspoort, tarief 2024 Prijs
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder  € 83,87
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder,
met spoedaanvraag (spoedtoeslag € 57,09)
€ 140,96

Paspoort voor jongeren tot 18 jaar 

€ 63,42

Paspoort voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag (spoedtoeslag € 57,09)

 

Thuisbezorgen per document (vermeerderd op totaal bedrag)

€ 120,51

 

€5,00

U betaalt de kosten van het paspoort bij de aanvraag.