Rijbewijs

Algemeen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk of digitaal aan bij de gemeente. Ook om uw rijbewijs te vernieuwen (verlengen) gaat u naar de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs zelf afhalen. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Wat u moet weten

Digitaal aanvragen 

U kunt uw rijbewijs ook digitaal aanvragen

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag uw rijbewijs dan vóór 14:00 uur aan. Dan ligt het de volgende werkdag na 10.00 uur voor u klaar. Voor een spoedafspraak belt u tijdens kantoortijden naar 0165 579 111. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan kunt u dit makkelijk online melden via de website van de RDW.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen autorijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. De begeleiderspas vraagt u digitaal aan bij de RDW. U registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Als de begeleiding geregeld is, vraagt u het rijbewijs aan.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

Geldigheid 

 
Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs voor volwassenen tot 65 jaar 10 jaar 
Rijbewijs voor volwassenen vanaf 65 jaartot 75ste verjaardag
Rijbewijs C, D 5 jaar 
Rijbewijs voor volwassenen met beperkingmax. 10 jaar

Ophalen

Na een week kunt u het rijbewijs zelf afhalen bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken. U moet uw oude rijbewijs inleveren bij het afhalen van het nieuwe rijbewijs. Dit geldt ook voor een bromfietsrijbewijs.

Let op! Wilt u identiteitsfraude voorkomen? Maak dan met de KopieID app een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.

Uw rijbewijs activeren om ermee in te loggen

U krijgt binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u uw rijbewijs geschikt om in te loggen op bijvoorbeeld overheidswebsites. Het activeren van de inlogfunctie van uw rijbewijs is niet verplicht. Kijk voor meer informatie op website van de RDW.

Meenemen

We merken dat er veel mensen langskomen met een verkeerde of verouderde pasfoto. Deze foto's mogen wij niet accepteren. Dit kan bij o.a. Manné vakfotograaf in Roosendaal, Foto Esther in Wouw (alleen op afspraak),  Bram Visser Fotograaf in Roosendaal (alleen op afspraak), Blz. Kortendijk in Roosendaal en fotograaf HvdH, Rucphensebaan 30a in Roosendaal.

  • uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): uw oude rijbewijs
  • een pasfoto die voldoet aan de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag
  • let op: jongeren onder 18 jaar moeten eerst een begeleiderspas hebben aangevraagd

In het stadskantoor is het niet mogelijk om een pasfoto te laten maken

Kosten

Soort rijbewijs, tarief 2024 Prijs
Rijbewijs € 51,11
Brommerrijbewijs, scooterrijbewijs € 51,11
Rijbewijs, met spoedaanvraag (spoedtoeslag € 39,65) € 90,76

De kosten voor uw rijbewijs betaalt u bij de aanvraag.