Tips, adviezen, een buddy: hoe overleef ik een scheiding?

Gratis online hulp kinderen met scheidingsproblemen negen west-Brabantse gemeenten. Een interview met onze collega Birgit van Oosterhout (jeugdprofessional).

In de knoop omdat je ouders gaan scheiden? Behoefte om te praten over je gevoelens of aan tips hoe je ermee omgaat? Kinderen en jongeren uit Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert kunnen sinds kort gratis gebruikmaken van de (online) steun en ervaring van Villa Pinedo. Ruim 400 jongeren in Nederland tussen 18 en 27 jaar, ervaringsdeskundig omdat ze zelf gescheiden ouders hebben, staan klaar om te helpen met online informatie, tips, en adviezen. “Kinderen hebben vaak behoefte aan een objectieve plek om terecht te kunnen, wanneer hun ouders gaan scheiden. Nou, dat kan bij Villa Pinedo. Anoniem, contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij en ‘online’, dus minder confronterend en veilig.” 

Dat zijn de woorden van Birgit van Oosterhout, Jeugdprofessional bij de gemeente Roosendaal. Ze kent Villa Pinedo al langer en maakt in haar werk regelmatig gebruik van het aanbod, of verwijst jongeren ernaar door wanneer ze denkt dat ze er baat bij kunnen hebben. “Ik voer scheidingsgesprekken met ouders en kinderen, en ik begeleid vastgelopen scheidingen die worden doorverwezen door de rechtbank. Ook verzorg ik trainingen voor kinderen in echtscheidingssituaties. Voor kinderen heeft een scheiding altijd impact, ook als die in betrekkelijke harmonie verloopt. Emoties, wisselen van de ene naar de andere ouder, nooit meer met elkaar dingen doen, financiële gevolgen, verhuizen, of nieuwe partners voor de ouder(s): het kan het allemaal ontzettend lastig maken. Dan kan het enorm helpen als je als kind kunt aankloppen bij een organisatie waar iemand je kan helpen, die niet zoveel ouder is dan jij en hetzelfde heeft meegemaakt.”

Vaste buddy voor kinderen vanaf 10 jaar

Stichting Villa Pinedo is de grootste jongerenorganisatie voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders in Nederland. De negen samenwerkende gemeenten in de regio West-Brabant West (WBW) sloten deze zomer een overeenkomst met Villa Pinedo. Dankzij financiële ondersteuning van het negental kunnen kinderen uit die gemeenten nu gratis alle diensten gebruiken die de stichting aanbiedt. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen ook kiezen voor contact met een vaste, eigen buddy. Via een speciale ‘buddy-app’ kunnen ze dan één op één vragen stellen of gewoon hun verhaal vertellen. Ook bijvoorbeeld ouders en leerkrachten kunnen bij Villa Pinedo terecht. Voor hen is er onder andere een forum met vragen en antwoorden. Maar ook online trainingen waarin ze leren hoe pijn als gevolg van een scheiding voor een kind kan worden beperkt. Die zijn (nog) niet gratis.

“Zo vroeg en optimaal mogelijk helpen”

“Mijn ervaring is dat kinderen en jongeren zich met deze online steun heel serieus genomen voelen en er ook echt iets aan hebben”, vertelt Birgit van Oosterhout. “En dat het online en via een app gaat, voelt veel minder confronterend dan face to face contact. Dit past ook helemaal bij hoe ze nu vaak communiceren. Villa Pinedo kan met haar aanbod veel hulp en steun geven aan kinderen en ouders die met een scheiding te maken krijgen. Dat is een mooie toevoeging, ook voor ons als gemeente. Wij krijgen best veel aanmeldingen en kunnen helaas niet iedereen meteen helpen. Maar ook kinderen en ouders die niet bij de gemeente terechtkomen kunnen hier veel aan hebben. En uiteindelijk gaat het erom dat we kunnen helpen, zo vroeg en optimaal mogelijk. Samen kunnen we zo echt iets doen om te voorkomen dat kinderen en ouders jarenlang last hebben van de negatieve gevolgen van een echtscheiding.”

Meer weten?

Ga naar: www.villapinedo.nl