Tullepetaonen hebben maar liefst 3920 kilo plastic ingeleverd!

Carnaval in Roosendaal heeft dit jaar opnieuw bewezen een spectaculair feest te zijn met een recordaantal van ruim 35.000 bezoekers. Het was een echt Tullepetaons feest waarbij alle pleinen en partijen uitstekend hebben samengewerkt, van beveiliging tot de programmering op de diverse podia.

3.920 kg plastic opgehaald

Een bijzondere verandering dit jaar was de introductie van recyclebare bekers (softcups) en bekermunten, een systeem dat werd ingezet om het gebruik van vervuilende bekers op straat te verminderen en het gebruik van plastics terug te dringen. Dit initiatief, genaamd 'Bekers naar de Bar', kwam voort uit de nieuwe SUP-wetgeving (Single Use Plastic), die op 1 januari 2024 in werking trad. Deze wet verbiedt plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie op locatie, tenzij voldaan kan worden aan hoogwaardige recycling. Al met al leverde dit een lastige opgave op voor de Roosendaalse horeca voor wie carnaval een belangrijk evenement is.

Goede samenwerking

De gemeente Roosendaal wilde deze omschakeling in goede banen leiden. Om de horeca te helpen in dit proces is onder andere een expert ingehuurd. Gemeente en horeca hebben nauw samengewerkt om de berg plastic in de binnenstad aanzienlijk te verminderen. Dit blijkt ook uit de indrukwekkende cijfers: maar liefst 3920 kg plastic werd opgehaald, met een retourpercentage van 90,8% van alle uitgegeven plastic bekers. De leverancier van de bekers (Circular Pet) gaf aan dat dit een bizar hoge score is, die uniek is voor een evenement als carnaval. Een percentage waarmee ook ruim voldaan is aan de wettelijke norm van 75%.

In eerste instantie vreesde de horeca dat de bekeractie hun omzet zou verminderen. Verschillende ondernemers hebben echter laten weten dat ze dit jaar juist een toename van de omzet hebben gezien, in plaats van een afname.

Naast de samenwerking met horeca kan tevreden worden teruggezien op de samenwerking met de organiserende stichting Carnaval Roosendaal.

"Vijf jaar geleden intensiveerden we onze samenwerking voor een succesvollere Roosendaalse carnaval. Door bijeenkomsten waarin we inzichten, belangen en wensen deelden met vertegenwoordigers van diverse instanties, zoals de gemeente, politie, brandweer en horeca boekten we vooruitgang. Vooral tijdens de coronapandemie bleek deze inspanning waardevol. De laatste twee jaar, met volwaardige carnavalsfeesten, bevestigen het succes. We plannen deze vruchtbare samenwerking voort te zetten en uit te breiden”, deelt Jacqo van Gastel, voorzitter van stichting Carnaval Roosendaal.

Toiletplein

Een andere primeur dit jaar was het gloednieuwe toiletplein achter het Raadhuis, waardoor bezoekers niet langer afhankelijk waren van de toiletten in horecagelegenheden. Tijdens de optocht was er ook een extra toiletwagen bij Café JaxX te vinden.

Veiligheid

Verder is de politie tevreden over het verloop van de carnavalsviering, waarbij geen grote incidenten hebben plaatsgevonden. De gemeente is erg blij met de algehele samenwerking met de hulpdiensten, horeca en stichting Carnaval Roosendaal en kijkt uit naar carnaval volgend jaar.