Uittreksel burgerlijke stand

Algemeen

Heeft u een bewijs nodig van bijvoorbeeld uw geboorte, huwelijk of echtscheiding? Vraag dan een uittreksel burgerlijke stand aan. U krijgt dan een kopie van de officiële akte.

Aanvragen

Aanvragen Uittreksel burgerlijke stand: als u in Nederland woont
Aanvragen Uittreksel burgerlijke stand (buitenland): als u in het buitenland woont

Wat u moet weten

  • U moet het uittreksel aanvragen in de gemeente van geboorte, huwelijk of overlijden.
  • U krijgt het uittreksel burgerlijke stand binnen 5 werkdagen thuisgestuurd.
  • Het uittreksel is een kopie van de akte. Een akte is een officieel document. In zo'n akte heeft de gemeente de geboorte, het huwelijk, partnerschap of overlijden vastgelegd. Deze aktes blijven altijd in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
  • Geef goed aan waarvoor u het uittreksel nodig hebt. Dan maakt de gemeente een uittreksel met de juiste gegevens erop.
  • U kunt ook een internationaal uittreksel aanvragen. Dit is opgesteld in de talen Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Turks, Grieks, Portugees en Joegoslavisch.
  • Heeft u een bewijs nodig dat u in de gemeente Roosendaal woont? Vraag dan een uittreksel basisregistratie personen (BRP) aan.

Persoonlijk aanvragen

U kunt het uittreksel burgerlijke stand ook persoonlijk aanvragen bij de gemeente. U moet daarvoor wel een afspraak maken. U kunt dan uw afschrift of uittreksel gelijk meenemen.

U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Deze persoon is meerderjarig en heeft een schriftelijke verklaring die door u beiden is ondertekend. De persoon die voor u het uittreksel aanvraagt kan zich legitimeren en kan ook een kopie van uw identiteitsbewijs laten zien.

Nodig

  • uw DigiD (bij digitale aanvraag)
  • Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart)

Kosten

Als u kunt aantonen dat u uittreksel nodig heeft voor een pensioenfonds of voor een kosteloze gerechtelijke procedure (pro deo) dan is het document kosteloos.

 
Soort uittreksel, tarief 2024 Prijs
Uittreksel burgerlijke stand  € 16,60
Meertalig uittreksel burgerlijke stand  € 16,60

De kosten van uw uittreksel betaalt u bij aanvraag.