Bouwen en wonen Wat wilt u regelen? Bestemmingsplannen in procedure Bestemmingsplannen in procedure Bouwvergunningen Als u wil bouwen, verbouwen of slopen dan heeft u hier misschien een vergunning voor nodig Subsidies en leningen Voor het bouwen, verduurzamen of beveiligen van uw woning zijn en leningen en subsidies verkrijgbaar Kopen en verhuren Kavels of groenstroken kopen of leegstaande panden verhuren Regels voor uw locatie Weten of u op een bepaalde plek mag bouwen of verbouwen? Kijk of uw plannen in het bestemmingsplan van het gebied passen. Woningbouwprogrammering Informatie over de woningbouwprogrammering Welstand Informatie over de welstandseisen van de gemeente Roosendaal. Planschade Vindt u dat u schade lijdt door besluiten van de gemeente op het gebied van de ruimtelijke ordening? Dan kunt u vergoeding van planschade aanvragen bij de gemeente. Monumentenlijst Een overzicht van alle gemeentelijke en rijksmonumenten in onze gemeente Bodeminformatie Informatie over mogelijke bodemverontreiniging Huisnummer aanvragen U vraagt een huisnummer aan als er door bouwen, verbouwen of verhuren van een pand een nieuw huisnummer ontstaat. Woonagenda, woonconvenant en arbeidsmigranten Informatie over de Woonagenda, het Woonconvenant en arbeidsmigranten in Roosendaal De Omgevingswet Sinds 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven (de fysiek leefomgeving): de Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. De Omgevingswet bundelt de regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt. Denk bijvoorbeeld aan: milieu, bodem, water, natuur en monumenten. Maar ook voor activiteiten zoals als bouwen en gebruik van de fysieke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan: milieu, bodem, water, natuur en monumenten. Omgevingskamer Past uw plan niet binnen het bestemmingsplan? Dan moet de gemeente bekijken of en hoe uw plan door kan gaan. Maaibeleid Maaibeleid gemeente Roosendaal. Huisvestingsverordening Voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan goedkopere woonruimte in de gemeente Roosendaal heeft de gemeenteraad besloten tot vaststelling van de Huisvestingsverordening. Deze is op 1 december 2023 in werking getreden. In de Huisvestigingsverordening wordt een vergunningsplicht gesteld voor het verhuren, opkopen, verkameren van woonruimte in een bepaald gebied met een bepaalde WOZ-waarde. Zo voorkomt de gemeente Roosendaal dat vooral de ‘goedkope’ woningen worden opgekocht. Paraplubestemmingsplan Wonen Gemeente Roosendaal werkt met een paraplubestemmingsplan waarin een aantal zaken rondom het ‘wonen’ is geregeld. Een paraplubestemmingsplan is een plan dat als ‘een paraplu’ over de hele gemeente hangt. Voorkeursrecht Voorkeursrecht Wet kwaliteitsborging voor het bouwen U heeft plannen om iets te bouwen. Onder de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is er het een en ander veranderd.
Bouwvergunningen Als u wil bouwen, verbouwen of slopen dan heeft u hier misschien een vergunning voor nodig
Subsidies en leningen Voor het bouwen, verduurzamen of beveiligen van uw woning zijn en leningen en subsidies verkrijgbaar
Regels voor uw locatie Weten of u op een bepaalde plek mag bouwen of verbouwen? Kijk of uw plannen in het bestemmingsplan van het gebied passen.
Planschade Vindt u dat u schade lijdt door besluiten van de gemeente op het gebied van de ruimtelijke ordening? Dan kunt u vergoeding van planschade aanvragen bij de gemeente.
Huisnummer aanvragen U vraagt een huisnummer aan als er door bouwen, verbouwen of verhuren van een pand een nieuw huisnummer ontstaat.
Woonagenda, woonconvenant en arbeidsmigranten Informatie over de Woonagenda, het Woonconvenant en arbeidsmigranten in Roosendaal
De Omgevingswet Sinds 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven (de fysiek leefomgeving): de Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. De Omgevingswet bundelt de regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt. Denk bijvoorbeeld aan: milieu, bodem, water, natuur en monumenten. Maar ook voor activiteiten zoals als bouwen en gebruik van de fysieke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan: milieu, bodem, water, natuur en monumenten.
Omgevingskamer Past uw plan niet binnen het bestemmingsplan? Dan moet de gemeente bekijken of en hoe uw plan door kan gaan.
Huisvestingsverordening Voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan goedkopere woonruimte in de gemeente Roosendaal heeft de gemeenteraad besloten tot vaststelling van de Huisvestingsverordening. Deze is op 1 december 2023 in werking getreden. In de Huisvestigingsverordening wordt een vergunningsplicht gesteld voor het verhuren, opkopen, verkameren van woonruimte in een bepaald gebied met een bepaalde WOZ-waarde. Zo voorkomt de gemeente Roosendaal dat vooral de ‘goedkope’ woningen worden opgekocht.
Paraplubestemmingsplan Wonen Gemeente Roosendaal werkt met een paraplubestemmingsplan waarin een aantal zaken rondom het ‘wonen’ is geregeld. Een paraplubestemmingsplan is een plan dat als ‘een paraplu’ over de hele gemeente hangt.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen U heeft plannen om iets te bouwen. Onder de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is er het een en ander veranderd.