Evenement: melding of vergunning?

Algemeen

Wilt u een evenement organiseren? Zoals een braderie, optocht, buurtfeest, communie of een herdenking? Voor een klein evenement is een melding voldoende. Voor een groot evenement moet u een vergunning aanvragen. Vanaf november van ieder jaar kunt u een evenement aanmelden bij het evenementenloket.

Wat u moet weten

Melding

U kunt volstaan met een melding klein evenement als u voldoet aan alle criteria:

  • Er zijn maximaal 250 bezoekers.
  • Het evenement vindt plaats tussen 9.00 en 23.00 uur.
  • Er is alleen muziek tussen 09.00 en 23.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 23.00 uur.
  • Er is geen sprake van geluidsoverlast.
  • Het evenement vormt geen belemmering voor het verkeer en de hulpdiensten.
  • Er staan slechts kleine objecten (minder dan 50 m2) en hier verblijven minder dan 50 personen tegelijk in/op.
  • Er is een organisator.
  • De organisator meldt het evenement ten minste 14 dagen van tevoren aan de gemeente.
  • Het zijn geen vechtsportwedstrijden of -gala’s, zoals kooigevechten, kickboksevenementen, freefightevenementen en evenementen waarbij de menselijke waardigheid in het geding is.

Vergunning

In alle andere gevallen moet u een vergunning aanvragen. U moet uw evenement eerst aanmelden bij het evenementenloket.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 0165 579 111 of e-mail adres apv@roosendaal.nl. 

Beoordeling levensgedrag

Als u de vergunning aanvraagt voor een vechtsportwedstrijd of -gala (zoals hierboven vermeld), kijkt de burgemeester naar hoe u en de mensen die betrokken zijn bij uw bedrijf zich gedragen. Als u of iemand in uw bedrijf zich slecht gedraagt, kan de vergunning worden geweigerd. De burgemeester heeft beleidsregels beoordeling levensgedrag (hyperlink nog graag aanleveren) opgesteld. Deze beleidsregels maken duidelijk hoe het gedrag wordt beoordeeld. 

Meer vergunningen

Het kan zijn dat u naast de evenementenvergunning andere zaken nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke ontheffing voor het schenken van alcohol.

Bij een aantal evenementen is het gebruik van glaswerk op het terras verboden. Dit verbod geldt voor alle terrassen binnen het aangewezen gebied, ongeacht of u gebruik maakt van een buitentap.